Zagrebački barokni festival - nastupili Renata Pokupić i Purcell kvartet

U sklopu Zagrebačkog baroknog festivala u prepunoj crkvi sv. Marka večeras je nastupio Purcell kvartet iz Velike Britanije i hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić.

Na programu koncerta "Iz barokne riznice II." bila su djela J. Bacha, A. Scarlattia, F. Couperina, H. Purcella i A. Vivaldija.

Purcell kvartet osnovan je 1983. U proteklih 20 godina, navodi se u programskoj knjižici, njegovi članovi poznati su po izvrsnoj tehnici izvođenja, te raznorodnim i zahtjevnim repertoarom. Kvartet sačinjavaju Katherine Mackintosh (violina), Kathy Waiss (violina), Richard Boothby (viola da gamba) i Robert Wooley (čembalo).

Ugledni kvartet proslavio se izvođenjem luteranskih misa, ranih kantata i koncerata za čembalo, a njihove produkcije vežu se uz najpoznatije vokalne soliste današnjice.

Hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić s ovim je kvartetom nastupila na glazbenim večerima sv. Donata u Zadru i Dubrovačkim ljetnim igrama. Do sada je nastupala s britanskom violinisticom Mackintosh, članicom spomenutog kvarteta.

Protagonisti večerašnjeg koncerta nagrađeni su dugotrajnim pljeskom i ovacijama. Zagrebačka publika s nestrpljenjem je očekivala nastup Renate Pokupić koja postiže sve veći ugled na svjetskim glazbenim pozornicama.

Nakon večerašnjeg koncerta s britanskim glazbenicima Renata Pokupić nastupit će i u Bachovoj misi u H-molu na prestižnom festivalu BBC-a Proms u kolovozu ove godine, a dirigirat će John Eliot Gardiner. Zatim će s njim i s njegovim ansamblima Monteverdi Choir i Englis baroque soloists, u prosincu poći na turneju dalekim istokom.

Zagrebački barokni festival u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb završava 30. srpnja koncertom Hrvatskog baroknog ansambla u Klovićevim dvorima.

(Hina) xta yjn

Pročitajte više