Zagrebački maturanti - ponos gradskih otaca

S OBZIROM da je ovogodišnja norijada u Zagrebu prošla mirnije nego one ranijih godina, organizatori zadovoljno trljaju ruke, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne skriva ponos zagrebačkom mladeži.

Naime, zagrebačka je policija u srijedu privela 12 maturanata, što je znatno manje nego ranijih godina. U cijeloj Hrvatskoj ih je prevedeno 28, dok ih je prošle godine samo u Zagrebu bilo privedeno 26. Ranijih godina je broj privedenih u Zagrebu bio i veći - 37 privedenih 2006. godine i 44 privedena 2005. godine.

Ipak, kako ističu u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport, sve te brojke su zanemarive uzme li se u obzir ono što se događalo prije no što je Grad, prije šest godina, organizaciju norijade preuzeo u svoje ruke - tad je broj privedenih maturanata samo u Zagrebu iznosio oko stotinu, dok je šteta koju su prouzročili maturanti iznosila preko 1,2 milijuna kuna.

Prema riječima Božice Šimleše, pomoćnice pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, maturanti ove godine nisu prouzročili gotovo nikakvu štetu. Iako račun još nije stigao, očekuje se kako će on biti znatno manji od prošlogodišnjih 24 tisuće kuna štete.

"Bundek - pun pogodak"

I Šimleša se složila sa zagrebačkim gradonačelnikom koji je izjavio kako su maturanti posljednji dan škole proslavili "s mjerom, dostojanstveno i ozbiljno" te ocijenio kako je norijada na Bundeku bila izrazito uspješna.

"Norijada na Bundeku je protekla sukladno očekivanjima. Bundek je sačuvan, a nikakvih većih incidenata nije bilo, ni na Bundeku, ni u povorci", rekla je Šimleša, dodajući kako su sadnice za Flora Art, koje su na dan norijade dijelom već bile postavljene na Bundeku, uspješno preživjele Dan maturanata. Šimleša je jedino izrazila žaljenje što se nebo nije smilovalo maturantima, već ih je cijelog dana zalijevala obilna kiša.

"Već je jučer na Bundeku sve izgledalo kao da maturanata nije ni bilo, a u jednom ih se trenutku ondje skupilo i preko 5.000", izjavila je Šimleša. Dodala je i kako je norijada protekla mirnije upravo zato što je "Bundek za zaštitare i čuvare pogodniji za nadzor pa su lakše držali maturante pod kontrolom".

Ipak, i Šimleša priznaje kako nije sve u dobroj organizaciji - ovogodišnji maturanti su pokazali da su odgovorniji te su opravdali povjerenje pa su i gradonačelnik i organizatori izrazito ponosni na njih.

Staklo u oku zagrebačke maturantice

Podsjetimo, zagrebačka policija je izvijestila kako je tijekom norijade ozlijeđeno četvero zagrebačkih maturanata, dvojica mladića i dvije djevojke.

Zahvaljujući staklenim bocama koje su letjele Trgom, u Traumi su završili 19-godišnja djevojka, kojoj je komadić stakla završio u oku, te 19-godišnji mladić, koji je porezao nogu na razbijenu bocu. Na istom je mjestu završio i 19-godišnjak, koji je na Trgu pijan pao. Na Bundeku je pak ozlijeđena 19-godišnja djevojka, koja je zbog uganutog zgloba završila u bolnici Rebro.

Na prekršajnu je obradu privedeno 12 maturanata, među kojima i jedan maloljetni, kojeg je policija ispitala u prisustvu majke. On je u vidno alkoholiziranom stanju (1,75 promila) vrijeđao i omalovažavao policijske službenike.

Od 12 privedenih, dvoje ih je u policijsku postaju dovedeno zbog paljenja baklji (18-godišnjak i 19-godišnjak), dvoje zbog posjedovanja pirotehnike, dvoje zbog narušavanja javnog reda i mira, četvero zbog alkoholiziranosti, a dvije maturantice su privedene zbog narušavanja javnog reda i mira te vrijeđanja policijskih službenika.

I.M.
Video: Tomislav Brdjanović
Foto: Luka Travaš

Pročitajte više