Zagrebački proračun od 5,65 milijardi kuna upućen skupštini na 1. čitanje

PRIJEDLOG proračuna Grada Zagreba za 2005. u iznosu od 5,65 milijardi kuna utvrdili su na današnjoj sjednici članovi Gradskog poglavarstva i taj prijedlog uputili na prvo čitanje Gradskoj skupštini.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je izvijestio da je proračun za 2005. gotovo 2,5 milijarde veći nego primjerice 2000. odnosno da je prosječna stopa rasta proračuna 9,2 posto u zadnje četiri godine.

Također je dodao da je proračun za 2005. u odnosu na trenutačni 7,3 posto veći. Ocijenio je da sve to upućuje na gospodarski rast u Zagrebu.

Za gradnju i uređenje negospodarstvenih objekata u 2005. bit će osigurano 204 milijuna kuna i to: 45,3 milijuna za objekte kulture, 31,6 milijuna za objekte predškolskih ustanova, 42,3 milijuna za školske objekte, 36,8 milijuna za objekte zdravstva i socijalne skrbi, 1,9 milijuna za športske objekte i 46,5 milijuna za zaštićene spomenike kulture.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i šport Ivica Lazanja najavio je gradnju tri dječja vrtića: Jarun, Malešnica i Markuševac što su podržali svi članovi Poglavarstva.

Zamjenik gradonačelnice za društvene djelatnosti Milan Bandić je napomenuo da se dosad o tome nije vodila ozbiljna briga i da je vrijeme da se točno zna što će se i gdje graditi. Za ulaganje u školstvo, ali i informatizaciju gradske uprave založio se zamjenik gradonačelnice za gospodarstvo Stipe Tojčić.

Za radove na području vodnog gospodarstva, prometa i komunalnog gospodarstva u 2005. predviđeno je 1,37 milijarde kuna. Proširit će se Škorpikova, započet će gradnja Jankomirskog mosta, popravljat će se tramvajske pruge i urediti Kvaternikov trg.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar je naglasio da će u zdravstvu i socijalnoj skrbi u 2005. biti 14,3 posto više novca što će biti iskorišteno za organizaciju Centra za žensko zdravlje u bolnici Sv. Duh, za pokretne mamografe te za gerontološke centre u domovima zdravlja.

Gradonačelnica Vlasta Pavić je naglasila da je zadovoljna što su planovi u proračunu napravljeni u skladu s realnim mogućnostima. Posebno je naglasila suradnju Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije na obnovi zagrebačke Katedrale te potaknula inicijativu za financiranjem novog Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Prihvaćeno je i zaduživanje ZET-a za nabavku 18 novih autobusa putem financijskog leasinga od 23,9 milijuna kuna kod Reiffeisen leasinga d.o.o. i Hypo-leasing Kroatien d.o.o.

Pročitajte više