Zagrebački SDP-ovci sutra će predložiti Poglavarstvu novi tim za pregovore o plaćama u gradskim tvrtkama

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić popodne je na konferenciji za novinare zagrebačkog SDPa izvijestila da će sutra na izvanrednoj sjednici Gradskog poglavarstva predložiti novi, prošireni gradski pregovarački tim i nastavak pregovora s Koordinacijom sindikata gradskih tvrtki o povećanju plaća, kako ne bi došlo do općeg štrajka, a njen zamjenik Milan Bandić je pozvao radnike da odustanu od štrajka. L

Glasnogovornica Koordinacije sindikata gradskih tvrtki Vera Svoboda je u telefonskom razgovoru rekla za Hinu da oni neće odustati od sutrašnjeg najavljenog djelomičnog štrajka u 11 gradskih tvrtki, ali da čekaju poziv iz Gradskog poglavarstva na daljnje pregovore.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Milan Bandić je poručio Zagrepčanima da Grad ide u pregovore sa stajalištem da bilo koji dogovor o eventualnom povećanju plaća neće izazvati povećanje cijena komunalnih usluga. Pozivajući radnike da ne štrajkaju kazao je da će založiti svoj autoritet kako bi se realizirale obveze iz Kolektivnog ugovora potpisanog 2001.

"U nastavku pregovora morat ćemo naći kompromis između zahtjeva sindikata i mogućnosti Grada. Postotak je stvar dogovora, no on neće ići na teret proračuna već ga imaju realizirati direktori gradskih trgovačkih društava racionalizacijom poslovanja i unutarnjim rezervama. Tko to ne bude napravio do konca godine bit će smijenjen", naglasio je Bandić.

Također je dodao da će se poštovati nove zakonske obveze glede participacije predstavnika radnika u nadzornim odborima pa će već na prvoj slijedećoj sjednici Skupštine trgovačkih društava, zakazanoj za 22. ožujka, biti zatraženo da se predlože radnički predstavnici u svakom NO u 23 gradska trgovačka društva.

Gradonačelnica Pavić je naglasila da je povod za proširenje pregovaračkog tima zahtjev Koordinacije sindikata trgovačkih društava u vlasništvu grada. Napomenula je da nitko neće biti isključen iz pregovaračkog tima i da svi zajedno trebaju preuzeti odgovornost. Dodala da će sastav predložiti sutra kad će se i vidjeti hoće li Stipe Tojčić ostati na čelu pregovaračkog tima.

Na upit zašto se nije prije išlo u eventualno povećanje plaća nego je Grad nudio tri posto, jedan od članova pregovaračkog tima i pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić je rekao da su to polazne pozicije, da su predložili povećanje koje se može odmah ostvariti bez reorganizacija i racionalizacija za koje treba vremena. Rekao je da pregovarački tim u u sastavu u kojem je bio nije mogao pronaći kompromisno rješenje i ocijenio da stoga sastav toga tima treba korigirati.

Sindikati su dosad tražili 17 posto povećanje plaća zaposlenih u gradskim tvrtkama, dok je Grad nudio tri posto i arbitražu koju su sindikati odbili.

(Hina) xbdj yjn

Pročitajte više