Zagrepčani, štedite za udžbenike. Bandić vaš novac troši na usamljene branitelje

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić za dva tjedna branit će svoj prijedlog proračuna pred Gradskom skupštinom. Zastupnicima će doći s rekordnim prijedlogom proračuna koji iznosi čak 10,2 milijarde kuna. Povećanje proračuna u odnosu na 2018. godinu iznosi oko 800 milijuna kuna, a najveće novosti u njemu su zapravo smanjenja.

Udžbenicima ucjenjuje vladu

Najvažnije smanjenje u gradskom proračunu tiče se svih roditelja čija djeca idu u škole. Zagrepčani su se već navikli da im djecu svake godine u školama dočekaju udžbenici. No u 2019. godini na to ne trebaju računati.

Za osnovnoškolske udžbenike grad je u 2018. godini izdvojio 58 milijuna kuna. Sljedeće godine dat će samo 20 milijuna. Bandić je prepolovio i iznos koji je voljan potrošiti na srednjoškolske udžbenike. Smanjio je proračunsku stavku s 20 na 10 milijuna kuna. Iz toga proizlazi da je došlo vrijeme da svi roditelji počnu štedjeti kako bi djeci mogli kupiti udžbenike jer na gradski novac više neće moći računati. Prema prijedlogu proračuna, na "besplatne" udžbenike moći će računati samo dio Zagrepčana, vjerojatno samo oni s najnižim primanjima.

Ipak, valja uzeti u obzir i Bandićev utjecaj na državni proračun. Naime, sa svojim je zastupnicima ucijenio vladu. Ako svaki školarac u Hrvatskoj ne dobije besplatne udžbenike, tvrde, oni neće podržati državni proračun za 2019. godinu. Ukratko, Bandić trošak udžbenika namjerava prebaciti na državu. 

Dom za branitelje samce

Bandić namjerava velik novac uštedjeti na udžbenicima da bi dio tog iznosa mogao potrošiti na usamljene branitelje. U planu je osnivanje doma za branitelje samce, po uzoru na slične domove kakve su nekada tvrtke gradile za svoje radnike. Za to će izdvojiti milijun kuna.

S obzirom na to da se za taj novac u Zagrebu može kupiti nešto više od 150 četvornih metara stambenog prostora ili izgraditi trostruko više, vjerojatno je u pitanju adaptacija nekog gradskog prostora. Za 36 milijuna kuna adaptirat će se i prostori u Vlaškoj 87 koji bi trebali primiti glazbenu školu, te za 18 milijuna kuna galerija Gradec koja bi trebala postati Visitor centar Zagreb. 

Tri milijuna za Maksimir

Od postojećih komunalnih objekata, planira se još jedno veliko ulaganje u sjevernu tribinu maksimirskog stadiona. Za sanaciju te ruševine Grad će potrošiti 3 milijuna kuna. Maksimirski stadion dosad je požderao skoro milijardu kuna, a ulaganje u rupu bez dna očito se neće zaustaviti. 

Od žičare za Sljeme čini se ništa neće biti ni sljedeće godine. U 2018. godini, u kojoj se nije napravilo baš ništa, za to je bilo planirano 38,5 milijuna kuna. U 2019., u kojoj će se napraviti još manje, planirano je 29 milijuna. Otkazani su i projekti Biciklom na autobus, zapošljavanje beskućnika te integracija imigranata. Svi ti projekti iz proračuna će dobiti ravno nula kuna. 

Više za gospodarenje otpadom

No ima i dobrih vijesti. Gradska je uprava konačno shvatila da mora uložiti novac u gospodarenje otpadom. Tako će Centar za gospodarenje otpadom umjesto 7 milijuna, koliko je dobio u 2018. godini, sljedeće godine dobiti čak 52 milijuna kuna. S 256 tisuća kuna na 4,27 milijuna povećat će se i ulaganje u obrazovanje građana o recikliranju otpada i pravilnom odvajanju smeća kod kuće. 

Pročitajte više