Žalbeno vijeće ICTY-a odbacilo žalbe Zdravka Mucića i ostalih

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) je odbacilo žalbe i potvrdilo ranije presude Hrvatu iz BiH Zdravku Muciću i Bošnjacima Hazimu Deliću i Esadu Landži, osuđenima zbog ratnih zločina nad srpskim zatočenicima logora ´Čelebići´ u srednjoj Bosni 1993./94. godine.

U postupku vođenom po žalbama na preinačene presude, koje je novo raspravno vijeće izreklo 9. listopada 2001., Žalbeno vijeće odbacilo je te žalbe i potvrdilo utemeljenost preinačenja kazne Muciću sa sedam na devet godina i Deliću s 20 na 18 godina zatvora. Esadu Landži na ponovljenom je suđenju potvrđena prvostupanjska kazna od 15 godina. Prvostupanjske kazne u slučaju Čelebići izrečene su 1998. godine. Mucić, zapovjednik logora, osuđen je zbog odgovornosti za devet ubojstava koje su počinili njegovi podređeni te za zlostavljanje, izazivanje patnji i nehumani postupak prema zatočenicima.

Njegov zamjenik Delić i čuvar Landžo kažnjeni su strože jer su osobno ubijali i mučili zatočenike. Presudu Žalbenog vijeća pročitao je njegov predsjednik, američki sudac Theodor Meron, ujedno i predsjednik ICTY-a. U obrazloženju je utvrđeno da su ´presude primjereno revidirane´ i da ´žaliteljima nije nanesena šteta kod preinačenja´. ´Žalbeno vijeće smatra da novo raspravno vijeće nije pogriješilo kod izricanja 9-godišnje kazne Muciću zbog ukupne težine kaznenog djela´, navedeno je u sažetku presude.

Također je utvrđeno da nije pogrešno primjenjeno pravo kod smanjenja kazne Deliću na 18 godina nakon odbacivanja jedne od točaka optužbe za ubojstvo s umišljajem. Vijeće je odbacilo zahtjev Delićeve obrane za ponovno razmatranje prvostupanjske presude, utemeljen na navodnoj ´promjeni mjerodavnog prava´ uz pozivanje na predmet Kupreškić kao mjerilo za ´dostatnost dokaza za osuđujuću presudu´. Žalbeno vijeće utvrdilo je u obrazloženju da se žaliteljima vrijeme provedeno u pritvoru uračunava u kaznu. Mucić se u pritvoru Haškog suda nalazi od 18. ožujka 1996., kada je uhićen u Austriji, dulje od sedam godina koliko mu je prvotno dosuđeno, a Delić i Landžo od svibnja iste godine.

Pročitajte više