Zamjenu stolaca u "Lisinskom" bez natječaja dobio Bandićev prijatelj?

DVIJE tisuće novih stolaca, čija vrijednost iznosi gotovo 14 milijuna kuna, izradit će zagrebački obrtnik Željko Šelendić. Iako se radi o velikom iznosu, Ministarstvo financija za zamjenu stolaca za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog nije raspisalo natječaj, već se nagodilo s prijateljem gradonačelnika Milana Bandića.

Da nije bilo natječaja Večernjem listu potvrdio je Darko Fijember, tehnički direktor dvorane, pojasnivši da je jedino od Šelendića zatraženo da pošalje ponudu za izradu stolaca. Šelendić inače izrađuje stolce za vlakove Hrvatskih željeznica.

Natječaj, kao se čini, neće se uopće raspisati već će posao izravnom nagodbom dobiti Šelendić, inače prijatelj zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Sam Bandić tvrdi da nije prijatelj sa Šelendićem, ističući da je preko natječaja nacrt za stolice osvojio arhitekt Andrija Rusan, a da će za izradu biti raspisan natječaj.

Bandić kaže da su u tijeku dogovori s Ministarstvom financija o natječaju i izvoditelju radova.

Sumnju na Bandićeve riječi baca izjava novog pročelnika najvećega gradskog resora, koji uključuje i izgradnju grada, Davora Jelavića. On pak tvrdi da je osim Šelendićeve, trebalo tražiti još ponuda, no kako je u trci s vremenom, Ministarstvo financija će, kako smatra, posao izravnom nagodbom dati Šelendiću.

Naime, zbog koncertne sezone posao mora biti gotov do početka rujna.

Novi pročelnik Bandićeva ureda Marijan Maras, kazao je da je jučer bio u Ministarstvu financija kako bi "sredio" stolce u Lisinskom, i to izravnom pogodbom. Tu informaciju Večernji list nije uspio provjeriti jer je Maras bio nedostupan.

Stare stolice u Lisinskom već su izvađene i nema se vrema čekati stručno mišljenje Instituta građevinara Hrvatske, tvrdi tehnički direktor "Lisinskog".

“Najprofitabilnija smo kulturna ustanova u zemlji, odgovaramo za sigurnost 380.000 građana koji nam dolaze svake godine i naravno da tražimo najkvalitetnije stolce. Njih u Hrvatskoj izrađuje jedino Šelendić i samo njega smo i pozvali da nam dostavi ponudu kako bismo od Državnog ureda za javnu nabavu dobili suglasnost i od Grada, koji je vlasnik, zatražili novac. Nitko od mjerodavnih još se nije javio i čekamo novac kako bi obrtnik mogao zamijeniti stolce” – izjavio je Fijember.

Pročitajte više