ASTRAZENECA

Zaokret u Britaniji: Mlađima od 30 više neće davati AstraZenecino cjepivo

Foto: EPA

BRITANSKI Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) preporučio je danas britanskim vlastima da ne bi trebalo davati AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

"Mlađima od 30 je bolje ponuditi alternativu"

Wei Shen Lim, predsjedatelj JCVI-ja za covid-19, rekao je da na osnovi dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađima od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu AstraZenecinu cjepivu kada ona postoji. 

Objasnio je da je za mlađe ljude, kod kojih su rizici od potrebe za hospitalizacijom puno manji, bolje koristiti druga cjepiva kada se uzmu u obzir rizici i koristi od AstraZenecina cjepiva.

"Ne savjetujemo obustavu cijepljenja za bilo koga u bilo kojoj dobnoj skupini. Savjetujemo da se prednost da jednom cjepivu pred drugim za jednu specifičnu dobnu skupinu, zaista iz krajnjeg opreza, a ne jer imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti" cjepiva, rekao je Lim na briefingu.

Britanski regulator utvrdio moguću nuspojavu zgrušavanja krvi u mozgu

Dodao je da bi ljudi trebali i dalje dobivati drugu dozu AstraZenecina cjepiva ako su dobili prvu.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu cjepiva koje su razvili Oxford i AstraZeneca kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

Izvršna direktorica MHRA-e June Raine naglasila je da su koristi cjepiva veće od rizika za veliku većinu ljudi, kao i Europska agencija za lijekove u svojem ažuriranom mišljenju u srijedu. 

EMA: Postoji veza između AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka

Danas je, podsjetimo, i Europska regulatorna agencija (EMA) objavila kako je utvrdila postojanje veze između cjepiva AstraZenece i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Pritom je naglasila da je korist cjepiva AstraZenece i dalje veća od rizika od mogućih nuspojava.

> VIDEO EMA: Postoji veza između AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka

"Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebalo biti navedeno kao moguća rijetka nuspojava cjepiva", rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

Pročitajte više