Zapad osudio gruzijsku televiziju zbog prikazivanja priloga o napadu Rusije

DIPLOMATI zapadnih zemalja u Gruziji pridružili su se mnogobrojnim kritikama i osudi lažnog televizijskog priloga o napadu Rusije, kojim je televizija uzrokovala strah i paniku.

Podsjetimo, gruzijska televizijska postaja Imedi TV krajem tjedna je napravila neviđeni gaf koji je izazvao paniku među stanovništvom. Naime, u svom su programu objavili simulaciju invazije ruskih tenkova i atentata na predsjednika Saakašvilija kao ozbiljnu vijest, a tek su na kraju polusatnog programa objavili kako događaji koje su gledatelji upravo imali prilike pogledati nisu stvarni.

U simulaciji nove invazije Rusa na Gruziju, Imedi TV se poslužila snimkama rusko-gruzijskog sukoba iz 2008. godine, kao i isječcima govora ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva te ruskog premijera Vladimira Putina. Bez poruke na ekranu da je riječ o simulaciji, ta gruzijska televizija je objavila prijelomnu vijest o tome kako su ruske snage bombardirale aerodrom u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju, kao i vojnu bazu. Također, objavili su kako su četvorica Gruzijaca ubijena, a šestorica ranjena u blizini Južne Osetije.

Isprika zbog širenja panike

Imedi TV je objavila ispriku gledateljima zbog širenja panike, a u studiju se pojavila i glasnogovornica predsjednika Mikhaila Saakašvilija, Manana Manjgaladze, koja se također ispričala gledateljima zbog podizanja lažne uzbune.

Britanski i francuski veleposlanik u Tbilisiju su osudili televizijsku postaju jer je izmanipulirala javnost sa starom video snimkom. Britanski veleposlanik Denis Keefe je kazao da ovaj incident prikazuje gruzijske medije te pojam neovisnosti i odgovornosti u negativnom svjetlu.

Veleposlanik Keefe je bio posebno kritičan zbog snimaka na kojima se on pojavljuje, jer mu "nije jasno kako su to napravili bez njegovog znanja". Francuski veleposlanik Eric Fournier kazao je da je ovo "potpuno neodgovorno ponašanje". SAD i Rusija također su osudile postupak Imedi televizije, prenosi Associated Press.

Pročitajte više