Zapad pritišće Rusiju da prestane bombardirati Alep; Moskva: Zapad iskorištava humanitarnu krizu

Foto: Hina

RUSIJA je u Vijeću sigurnosti bila suočena s pritiscima Zapada kako bi prestala bombardirati sirijski grad Alep, ali nije nimalo promijenila svoje stajalište uoči međunarodnog sastanka o Siriji u Muenchenu.

Tijekom konzultacija u Vijeću o humanitarnom stanju u Siriji, Moskva je ponovo odbacila zapadne kritike.

Rusija nije iznijela pojedinosti o prijedlozima koje će iznijeti u četvrtak u Muenchenu gdje će doći 17 zemalja Međunarodne skupine za podršku Siriji.

Moskva je najavila da će tom prigodom podastrijeti ideje o eventualnom prekidu vatre, ali ruski veleposlanik Vitalij Čurkin nije želio novinarima ništa o tome reći.

"Nastavit ćemo promicati političko rješenje i brzi nastavak prekinutih međusirijskih pregovora", rekao je.

On je optužio zapadnjake da politički iskorištavaju humanitarnu krizu u Siriji. "Nećemo se ispričavati za ono što radimo u Alepu kao podršku režimu Bashara al-Assada", rekao je i istaknuo da je ruska vojna kampanja "vođena vrlo transparentno".

Sudbina Alepa važna je za budućnost Sirije

Ranije je francuski veleposlanik Francois Delattre rekao da "režim i njegovi saveznici moraju poštivati humanitarne obveze, prekid bombardiranja naslijepo, ukidanje opsade sirijskih gradova i omogućiti potpuni humanitari pristup".

"Ne tražimo uslugu, to je apsolutna obveza po međunarodnom pravu", naglasio je. 


Tijekom sastanka Vijeća, Rusija je navela da će na konferenciji u Muenchenu podastrijeti prijedloge za prekid vatre, izvijestio je novozelandski veleposlanik Gerard Van Bohemen.

Taj sastanak su tražili Novi Zeland i Španjolska kako bi se razgovaralo o tisućama sirijskih izbjeglica potjeranih iz Alepa i blokiranih na turskoj granici.

Delattre je ocijenio da je sudbina Alepa, središta oporbe režimu, posebice važna za budućnost Sirije i regije.

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft je tražio da Rusija u Muenchenu da "prikladan odgovor na zabrinutosti zbog humanitarne situacije".

On je dodao da Rusi moraju upotrijebiti svoj utjecaj na Assadov režim i postići prekid vatre i prikladan humanitarni pristup, te prekinuti zračna bombardiranja. Novozelandski  veleposlanik je naglasio potrebu uvođenja humanitarne stanke kako bi se omogućile isporuke pomoći, ne samo Alepu već i drugim opkoljenim sirijskim gradovima.

Pročitajte više