Zapadni dužnosnici pozdravili odluku ukrajinskoga vrhovnog suda

Sjedinjene Države, europske institucije i susjedne zemlje pozdravile su odluku ukrajinskoga Vrhovnog suda da poništi drugi krug predsjedničkih izbora i zakaže novo glasovanje, objavile su svjetske agencije.

Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner, kako je prenio AFP, pozdravila je "nezavisnu odluku Vrhovnoga suda koja otvara put novome drugom krugu izbora koji će odraziti volju ukrajinskog naroda".

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis rekao je da podržava naglasak suda na potrebu da se poštuje volja Ukrajinaca.

"Snažno podržavam odluku Suda da se poštuje volja ukrajinskih glasača. Pozivam sve strane da poštuju ovu odluku i da bez odgode poduzmu sve nužne mjere za njezinu primjenu", rekao je Davis u priopćenju objavljenom u Strasbourgu.

Odlukom ukrajinskoga suda zadovoljne su i Sjedinjene Države.

"Svakako se slažemo s odlukom da je drugi krug bio obilježen velikim prijevarama te da se stoga ne može podržati kao pošten rezultat", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

On je rekao da se sada mora "brzo osigurati novo glasovanje koje će biti pošteno, slobodno i čiji će rezultati odraziti volju ukrajinskog naroda".

"Odluka Suda je važan korak prema mirnom, demokratskom rješenju koje odražva volju naroda", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski, posrednik u ukrajinskoj krizi pozdravio je odluku u ime Europske.

"Veoma sam zadovoljan što je ukrajinski Vrhonvi sud donio odluku koja je u skladu s istinom i voljom naroda. Stvorena je prilika da se brzo razriješi ova politička kriza", rekao je Kwasniewski.

Ukrajinski vrhovni sud u petak je proglasio nevažećima rezultate predsjedničkih izbora održanih 21. studenoga i zatražio organizaciju novog drugog kruga izbora. Prema sudskom priopćenju, ta je odluka konačna, na nju se ne može uložiti žalba, glasovanje se mora održati za tri tjedna, a brojanje počinje 5. prosinca, što znači da je novi dan izbora 26. prosinca.

(Hina) xvm/xsl ydgk

Pročitajte više