Zapljena pola tone kokaina: Lošinjska plovidba jamči ispravnost svih svojih dokumenata

DALJNJOM istragom makedonske policije ustanovljeno je kako se na brodu Lošinj prevozilo 483 kilograma droge, koja prema procjenama policije budući da se čisti kokain uvijek obogati nekakvim dodacima, na tržištu može doseći cijenu od čak 92 milijuna eura, piše crnogorski nezavisni dnevnik Vijesti.

Dnevnik iz makedonskih policijskih izvora doznaje kako je vozača koji je upravljao kamionom u trenutku otkrića angažirala supruga jednog od organizatora šverca koji je imao registriranu tvrtku. Na internet stranicama Agencije za privredne registre u Beogradu kao vlasnica i direktorica Makfuta, tvrtke za koju crnogorska policija navodi da je vlasnik tereta s broda Lošinj, navedena je Stanislava Poletan, a tvrtka je registrirana za trgovinu i usluge.

Pozivajući se na izvore u kosovskoj policiji i carini, skopska TV A1 javila je sinoć da je jedan od glavnih organizatora prijevoza zaplijenjenog kokaina najvjerojatnije Čavilj Šabani koji se već dvije i pol godine nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne od 40 godina zbog šverca 180 kilograma heroina, a operaciju krijumčarenja kokaina vodio je direktno iz zatvorskih prostorija.

Lošinjska plovidba iznenađena informacijom o brodu "Lošinj"
 
Nakon što je crnogorska policija jučer priopćila da je skoro pola tone kokaina do Luke Bar stiglo hrvatskim brodom Lošinj u vlasništvu Lošinjske plovidbe, Lošinjska plovidba priopćila je kako su s iznenađenjem primili takvu  informaciju, kao i "veliki interes hrvatskih medija za brod Lošinj kao jedan od moguće iskorištenih transportnih sredstava u cijeloj situaciji".

"Bez ikakvih službenih policijskih kontakata bilo koje od upletenih država, evidencijskog broja inkriminiranog kontejnera ili sličnog podatka nemoguće je dati sud o vjerodostojnosti pretpostavki u cijelom događaju, ali "Lošinjska plovidba" jamči ispravnost svih svojih dokumenata." - navodi se u pripćenju.

"Na osnovi vijesti, bez ikakvog kontakta MUP-a Crne Gore ne možemo potvrditi je li "inkriminirani" kontejner doista bio na brodu "Lošinj", a kamoli je li droga bila u njemu za vrijeme putovanja.
Činjenice su da je "Lošinj" u Baru iskrcao teret koji je prošao brojne svjetske luke i kontrole, te nije isključeno ni da se sve odvilo nakon iskrcaja i isplovljavanja "Lošinja", možebitno i na putu od Bara do makedonske granice." - dodaje se.

U priopćenju se zaključuju kako je prozivati "Lošinj" u ovom slučaju "sasvim bespredmetno, iako pokušaji krijumčarskih krugova u iskorištavanju pomorskog prijevoza nažalost nisu nepoznanica u svijetu", te da
"Lošinjska plovidba" u svim svjetskim lukama surađuje sa nadležnim institucijama, carinama i policijama, i zahvalni smo na svakoj akciji prekida zlouporabe svjetskog pomorskog prijevoza.

A.H.

Pročitajte više