400 kilograma kokaina prevozio hrvatski brod "Lošinj"

CRNOGORSKA policija priopćila je danas kako je 400 kilograma kokaina vrijednog oko 40 milijuna eura, kojeg je u nedjelju zaplijenila makedonska policija nedaleko granice s Kosovom, u Luku Bar dovezao 29. prosinca brod Lošinjske plovidbe Republike Hrvatske "Lošinj". Droga je bila skrivena u nekoliko kontejnera.

Kako je priopćila crnogorska policija kontejneri su 14. studenog 2006. godine ukrcani u venecuelanskoj luci "La Guaira", no ne zna se je li droga u kontejnere smještena u Venecueli ili u nekoj drugoj luci. Glasnogovornik makedonske policije Ivo Kotevski rekao je nakon otkrivanja droge za srpsku agenciju Beta da se radi o venecuelanskom kokainu visoke kvalitete, no do dolaska u Luku Bar, kako stoji u policijskom priopćenju, brod Lošinj prošao je carinske kontrole u nekoliko južnoameričkih, jednoj španjolskoj te jednoj talijanskoj luci. Brod je u crnogorsku luku stigao iz talijanske luke Gioia Tauro koja se nalazi u kalabrijskoj regiji.

Nakon što su skoro tjedan dana čekali na pretovar, kontejneri s drogom su 4. siječnja u jutarnjim satima pretovareni u kamion makedonskih registarskih oznaka kojim je u trenutku uhićenja upravljao makedonski državljanin Alija Azirović. Kamion je iz Luke Bar krenuo oko 11 sati, a istog dana napustio je teritorij Crne Gore preko graničnog prijelaza Kula.

Prema dokumentaciji, vlasnik tereta je tvrtka Makfut iz Beograda, a krajnje odredište bila je Grčka, odnosno Searose Company LTD u industrijskoj zoni Sindos.

"Policijska istraga će biti usmjerena na utvrđivanje relevantnih činjenica, posebno na davanju odgovora na pitanje je li kokain smješten u kontejnere u Venecueli ili u nekoj od ostalih luka u kojima je brod u transportu boravio, kao i na identifikaciju osoba koje su organizirale i sudjelovale u ovoj kriminalnoj aktivnosti.   Napominjemo da, shodno odredbama Zakona o nadzoru državne granice, granična policija vrši kontrolu osoba i prometnih sredstava i, u tom smislu, traži na uvid isprave i dokumentaciju za prelazak državne granice, provjerava njihovu valjanost ocjenjujući ispunjenost uvjeta za ulazak u Crnu Goru. " - navodi se u policijskom priopćenju.

"Kada su u pitanju trgovački brodovi, od zapovjednika broda traži se da, nadležnom organu, preda popis članova posade i putnika i stavi na uvid njihove putne isprave, što je učinjeno i u slučaju broda lošinjske plovidbe. Crnogorska policija nije imala operativna saznanja o krijumčarenju kokaina, pa samim tim ni zakonski osnova za kontrolu sadržaja kontejnera, koji su bili u prometu preko našeg teritorija." - zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornica tamošnje policije Tamara Popović.

Direktor makedonske carine Vančo Kargov kazao je za Betu da je droga otkrivena nakon što su makedonske vlasti od Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) dobile dojavu da se priprema sumnjiv transport.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova RH Zlatko Mehun kazao je za Index kako očekuje službenu obavijest od crnogorskih kolega o slučaju, te da će sutra naši službenici stupiti u kontakt s crnogorskim kako bi doznali više. Prema njegovim saznanjima hrvatski državljani nisu ni na koji način povezani s drogom.

A.H.
Foto: Lošinjska plovidba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara