Započela simulacijska međunarodna vojna vježba SEESIM 04

MEĐUNARODNA simulacijska vježba SEESIM 04, na kojoj sudjeluju sve zemlje članice Foruma ministara obrane Jugoistočne Europe (SEDM South Eastern Europe Defence Ministerial), održava se od 8. do 11. studenoga u Taktičkosimulacijskom središtu Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane.

Cilj ovakve vježbe je prije svega provjeriti kako sustav zaštite i spašavanja djeluje kroz tijela državne uprave, službe i organizacije, koji u okviru svoje djelatnosti participiraju u odgovoru na ovakve vrste ugroze, te kako su planirane procedure, međusobne nadležnosti i komunikacije u takvim situacijama.

Projekt SEESIM se temelji na ideji informatičkog povezivanja simulacijskih središta zemalja članica SEDM procesa, a u cilju održavanja niza multinacionalnih simulacijskih vježbi. U vježbu su pored Ministarstva obrane uključena i ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova, zdravstva i socijalne skrbi, financija, mora, turizma, prometa i razvitka, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te Hrvatski zavod za toksikologiju i Hrvatski Crveni križ.

Scenarij vježbe SEESIM 04 temelji se na upravljanju kriznom situacijom, izazvanom nizom terorističkih napada u državama jugoistočne Europe. Pored zemalja članica SEDM procesa (Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovenija i Turska), u vježbi će sudjelovati predstavnici SEEBRIG-a (South Eastern Europe Brigade) te će vježbu pratiti predstavnici Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (UN OCHA), Euroatlantskog centra za koordinaciju reagiranja u katastrofama (EARDC-NATO), Međunarodne organizacije crvenog križa i RACVIAC-a (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre).

U scenariju Republike Hrvatske zamišljen je teroristički napad i oštećenja broda u priobalnom području koji prevozi opasne kemikalije a obzirom na pretpostavke meteorološke situacije i moguće bi bilo ugroženo stanovništvo i akvatorij.

Prva takva vježba SEESIM 02, održana je u prosincu 2002. u Grčkoj, a SAD su bile suorganizator i pružale potporu, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Pročitajte više