Zasjedaju hrvatski biskupi, pričat će o crkvenim medijima i školama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

REDOVITO trodnevno plenarno 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK) počelo je u Zagrebu, a na njemu će, kako je rečeno novinarima, biti riječi o jedinstvu kršćana i kurikulu katoličkih škola.

Vijeće za ekumenizam i dijalog, na čelu s predsjednikom mons. Antunom Skvorčevićem, pripremilo je nacrt Pisma za vjernike katolike i druge kršćane dobre volje kako bi se zauzetije nastojalo oko jedinstva kršćana. Jer u posljednje vrijeme ekumenska ideja doživljava određeni zamor pa se ovim pismom podsjeća da je "rad na jedinstvu kršćana zadaća cijele Crkve i svih njezinih vjernika", rekao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na početku zasjedanja.

Bit će govora i o "ulozi i djelovanju crkvenih medija", o prijedlogu "Kurikula katoličkih škola", a bit će predstavljen i dokument Kongregacije za katolički odgoj o rodnoj ideologiji pod nazivom "Muško i žensko stvori ih - put dijaloga o pitanju roda u odgoju".

U dokumentu, naveo je predsjednik HBK, piše da "smo suočeni s pravim izvanrednim odgojnim stanjem, jer je antropološka dezorijentacija obilježila kulturno ozračje našega vremena". "To je zacijelo pridonijelo tendenciji brisanja razlike između muškarca i žene, pa ih se smatra pukim učincima društveno-kulturne uvjetovanosti", rekao je nadbiskup Puljić.

Na dnevnom redu zasjedanja, kako je rekao predsjednik HBK, bit će i izvješća koja su pripremili predsjednici pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK, a raspravljat će se i o mandatima u pojedinim tijelima HBK, kao i o delegatima na zasjedanjima drugih biskupskih konferencija tijekom sljedeće godine.

U četvrtak navečer će članovi HBK slaviti euharistiju u Zagrebačkoj katedrali koju će predvoditi apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua, koji će se predstaviti vjernicima u Hrvatskoj.

Apostolski nuncij, koga je papa imenovao novim veleposlanikom Svete Stolice u Hrvatskoj, nazočio je 59. zasjedanju Sabora HBK, čije će zasjedanje završiti u petak, kad je predviđena i uobičajena konferencija za tisak.

Pročitajte više