Zašto Bajić istražuje HDZ, a ne hvata Jadranku Kosor?



ZAŠTO Državno odvjetništvo na čelu s Mladenom Bajićem istražuje HDZ kao pravnu osobu, a ne osobno Jadranku Kosor, malo je kome danas jasno ako isključimo da je možda riječ o dogovoru.

Svi na listi od Sanadera do Mačeka, a Kosor nema

Naime, poznato je kako je Uskok pokrenuo istragu protiv HDZ-a, što su danas čelnici te stranke službeno i potvrdili. Istražuju se kampanje iz 2003. godine za Sabor, kao i predsjednička kampanja Jadranke Kosor iz 2005. godine, te parlamentarna kampanja iz 2007. godine.

Popis osumnjičenika je velik, od bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera pa do bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka, glasnogovornika Ratka Mačeka, bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević sve do čelnih ljudi Fimi-medije. No, Jadranke Kosor, nema, a sumnjiva je njena kampanja iz 2005. godine. 

Kosor je bila odgovorna osoba 2005. godine, a ne HDZ!

Prema Zakonu o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Kosor kao nositeljice kampanje 2005. godine bila je odgovorna osoba, a ne HDZ te bi trebala odgovarati osobno za sve što je bilo nezakonito unutar te kampanje. Od isplate u gotovini pa do objašnjenja kako se možebitno u kampanji našlo 13 milijuna kuna sumnjiva porijekla.


Osim što je članak zakona prepoznaje kao odgovornu osobu, prepoznala ju je i država, odnosno državni proračun kada je na njen osobni račun sjelo milijun kuna kao predsjedničkom kandidatu. Naime, milijun kuna nije sjelo na račun stranke, u ovom slučaju HDZ-a, nego na osobni račun Jadranke Kosor. 

Ako se dokaže crni fond, Kosor odgovara za zloporabu položaja

Ukoliko se dokaže da je korišten novac iz crnih fondova, odgovara Kosor, i to za zloporabu položaja. Isto tako ukoliko se dokaže da je HDZ u toj kampanji potrošio puno više nego što je prijavljeno, opet odgovara Kosor, u ovom slučaju za falsificiranje službenih dokumenata.

No, glavni državni odvjetnik, otvaranjem istrage samo je potvrdio svoje zlatno pravilo. Na meti su politički mrtvaci Sanader, Maček, Jarnjak, a krupne zvjerke i dalje su pošteđene.

Pročitajte više