KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zašto crkve, a ne kina i kazališta? Božinović: Svećenici su bili disciplinirani

ŠEF Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u RTL-u Danas.

Prvo je odgovorio na pitanje je li izgledno ukidanje propusnica prije 11. svibnja.

"Mislim da nije izgledno prije 11. svibnja, podijelili smo faze popuštanja u tri etape u kojima ćemo pratiti kako se odvija situacija s koronavirusom, raste li broj oboljelih. Sve je na neki način planirano da uspješnost jedne faze omogući ulazak u drugu. Mi imamo dobru epidemiološku situaciju, no svi moramo biti pametni kako bismo je održali", rekao je Božinović. 

Mise kreću s 2. svibnja, a još nema odluke. 

"Mislim da su naši epidemiolozi u kontaktu s predstavnicima vjerskih zajednica. Znam da je detaljniji draft danas otišao, sad su tu usuglašavanja. Nisam vidio draft. Sve će se dogovoriti, mislim da će ključno biti održavanje fizičke distance. Broj ljudi će vjerojatno ovisiti o veličini crkve, veće crkve će po tom kriteriju udaljenosti od metar i pol-dva imati više ljudi, u manjoj manje. Vjerojatno postoji i mogućnost održavanja misa na otvorenom", kazao je Božinović.

Zašto se otvaraju crkve, a ne i kina i kazališta? Božinović: Svećenici i vjernici su bili disciplinirani, vrlo disciplinirano će se držati uputa

Zašto onda ne kino ili kazalište?

"Čuli ste i danas objašnjenje na to pitanje, ovo je jedna situacija, ukoliko netko i sumnja, a nema razloga sumnjati jer se i u prvoj fazi pokazala disciplina kad su u pitanju vjernici, kad su u pitanju svećenici svih konfesija, nema sumnje da će i ovo, kad krene, se svi držati uputa vrlo disciplinirano", rekao je Božinović. 

Škole se otvaraju, a epidemiološke upute će biti u četvrtak na vladi. Zašto se i s tim kasni?

"Pa čujte, nije ovo da se netko pripremao mjesecima, godinama. Ono što je rečeno je ispunjeno i ispunjava se. Ono što je sadržano u zaključku vlade, da se otvaraju vrtići i ti prvi razredi, mislim da će se toga držati", odgovorio je Božinović. 

Roditelji ne znaju kako se postaviti, trebaju odlučiti hoće li poslati dijete u razred, a nema ni uputa. 

"To ne mogu komentirati, ne znam za takve situacije. Ono što znam je da naši epidemiolozi rade upute, one će biti u četvrtak, iz njih će se sve vidjeti, mislim da će biti dovoljno vremena da se svi organiziraju. 

Je li izvedivo da se ovog ljeta, u srpnju, održe izbori?

"Ja sam vam maksimalno koncentriran na svoj posao u Stožeru, a tu je i odgovoran posao vođenja MUP-a, ali ono što načelno mogu reći je da je ovo izborna godina i realno je da će izbori biti ove godine. Kad, koji mjesec, nije se razgovaralo o tome, kad se bude, javnost će biti upoznata. Mi u četiri godine ove vlade imamo političku stabilnost i potrebna nam je ta stabilnost. Rekao sam da je ovo izborna godina, a koji mjesec, vidjet ćemo", rekao je Božinović.

 

Pročitajte više