Ovo su HDZ-ovci koji vladaju hrvatskim bolnicama

Foto: Patrik Macek, Dubravka Petric, Grgo Jelavic, Nel Pavletic/PIXSELL

ZDRAVSTVO u Hrvatskoj se raspada. Dokazuje to i nedavna smrt Indexova novinara Vladimira Matijanića

>> "Deset puta smo zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli"

Hrvatsko zdravstvo smrdi

Matijanićeva smrt postala je tema od šireg društvenog značaja, kao da se poslanje našeg novinara da se bori protiv nepravde za života - što je on činio nevjerojatnom sposobnošću da secira hrvatsko patogeno tkivo - nastavilo i kroz njegovu preranu smrti.

Mnogi javnosti nepoznati građani, baš kao i političari te druge javne osobe uključili su se direktno ili indirektno u ovu temu s jasnom porukom - hrvatsko zdravstvo smrdi do neba.

Naravno, ima tu i nešto prazne priče, postoje i oni koji bi uvijek krv pa bi sad sve liječnike progonili vilama i dizali seljačke bune, kao što ima i samopromocije, ali to uvijek ide uz teme o kojima svatko ima mišljenje.

Za početak, podsjetimo na činjenice.

Matijanićeva partnerica opisala što je prethodilo njegovoj smrti

Vladimir Matijanić umro je 5. kolovoza u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć od splitskih liječnika. Prvi put je 2. kolovoza na hitnom prijemu Infektologije tražio da ga hospitaliziraju. No, poslali su ga kući.

>>UZNEMIRUJUĆE Objavljujemo audiosnimke Matijanićevih poziva Hitnoj i bolnici

Njegova životna partnerica Andrea Topić, također Indexova novinarka, na Facebooku je detaljno opisala kako su dan prije njegove smrti i na dan smrti najmanje deset puta zvali bolnicu i Hitnu te tražili da ga hospitaliziraju.

 

Navela je kako je Matijanić imao Sjorgenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida. Topić je u objavi opisala koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta Hitnu pomoć te kako ga Hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a drugi put kad su došli, kada mu se stanje još pogoršalo, bilo je prekasno.

"Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "Pišajte u lonac pored kreveta" su, između ostalih, savjeti koje su dobili od splitskih medicinskih djelatnika.

Stanje u bolnicama je takvo jer državom vlada HDZ

Stvari treba jasno podvući: stanje u bolnicama je takvo jer u državi vlada HDZ. Vladavina HDZ-a ujedno označava vladavinu podobnih, koji se u zdravstvenim sustavima definiraju prema stranačkoj iskaznici, a ne sposobnosti u medicinskoj struci.

Tako doktori koji su odlučili ući u HDZ postaju i kandidati za visoke funkcije u zdravstvu, te jasno privilegirani naspram onih koji eventualno više mogu doprinijeti svojoj struci, ali nisu članovi stranke koja je pravomoćno osuđena za korupciju.

Uz sve to, liječnici su u Hrvatskoj polubogovi zato što Hrvatska nikad nije uspjela izaći iz modusa pastoralnog, patrijarhalnog života, koji pripada 19. stoljeću. Uz liječnike, bili su tu svećenici i profesori.

Liječnici su ionako polubogovi ovoga društva

Srećom, profesori su danas potpuno izvan te prizme, dok se svećenike u određenim društvenim slojevima ismijava zbog rigidnosti. No, liječnici i dalje uživaju jednak status koje su uživali prije 200 godina.

I dalje su to nerijetko mali polubogovi kojih se pacijenti boje, koji na svijet oko sebe gledaju s visoka, potpuno uživljeni u vlastitu važnost.

HDZ-ovi liječnici su ujedno i oni kojima, kako je to jednom genijalno primijetio pokojni Matijanić, savjest ne dopušta odstupanje od kršćanskih imperativa, dok im istodobno ne pravi baš nikakve probleme kada ulaze u HDZ, jedinu političku stranku pravomoćno osuđenu zbog pljačke javnog novca.

Status koji sa sobom donosi liječnički poziv, uz vladavinu HDZ-a, odnosno tendenciju da se ulazi u HDZ i tako društveno kapitalizira sav svoj životni trud, definira zdravstveni sustav u Hrvatskoj.

Egzodus liječnika iz Hrvatske

U takvom zdravstvenom sustavu oni poput Matijanića, koji su pristojni te ne koriste veze i poznanstva, nemaju šanse. Kao što ih nemaju ni liječnici koji ovoj priči ne pripadaju.

Recimo tako da je samo za vrijeme mandata premijera Andreja Plenkovića, prema podacima Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Hrvatsku napustilo 569 liječnika. Dok je na čelu ministarstva zdravstva Vili Beroš, Hrvatsku je napustilo 186 liječnika.

No, možda je još bolji podatak onaj koji razotkriva koliko je liječnika napustilo Hrvatsku od ulaska u Europsku uniju 2013. godine, dakle otkako je odlazak u inozemstvo postao jednostavniji. Radi se o 967 liječnika.

Govorio je o tome predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, koji je poručio da je to kao da kaže da je pet ili šest županijskih bolnica ostalo bez jednog liječnika ili da su dva cijela KBC-a ispražnjena od liječnika.

Što se tiče medicinskih tehničara i sestara, recimo da je samo u godinu dana od ulaska u Europsku uniju, čak 400 sestara napustilo Hrvatsku. Prema zadnjim podacima kojima raspolažemo, u inozemstvo je samo od 2013. do 2018. godine izravno iz sustava otišlo 3180 medicinskih sestara i tehničara.

Slobodna Dalmacija je još prije pandemije donijela razgovor s jednim liječnikom koji je otišao u Švedsku. U njegovim riječima jasno se vidi kako nije otišao samo zbog boljih financijskih uvjeta, već zbog cijele hrvatske zdravstvene scene koja štiti podobne, a ne sposobne.

"U Švedskoj nikoga nije briga dolazite li iz radničke obitelji i jedne male zemlje ili ste dijete sveučilišnog profesora, ili pak imate kontakt s politikom. Svi su jednaki. U Švedskoj se cijeni radni moral, što znači da se poštuju nečiji rad, trud i zalaganje, nema šanse da će politika ili veza spasiti nekoga ako se nije pokazao kao dobar radnik", njegove su riječi.

Preko 70 posto ravnatelja je uz HDZ

O tome koliko je HDZ odgovoran za stanje u zdravstvu, ništa ne govori bolje od podatka koliko je ravnatelja i njihovih zamjenika u HDZ-u. Do tog broja došao je Domagoj Lončarević, koji je objavio popis na svom Facebooku u travnju.

On je skupio imena 53 ravnatelja i njihovih zamjenika. Radi se o čelnim ljudima KBC-ova, kliničkih i općih bolnica. Došao je do podatka da su 24 aktivna člana HDZ-a, šestero je blisko HDZ-u (prema onome što se može naći iz javnih izvora - donacije stranci, javna podrška stranci...), jedan je aktivni član HSP AS-a, a jedan član stranke Matije Posavca.

Za njih 21 ne može se naći neka stranačka veza u javnim izvorima. Ako bismo istraživanje fokusirali samo na ravnatelje, od 28 ravnatelja njih 18 su aktivni članovi HDZ-a, a bliskih HDZ-u je njih troje. Jedan je aktivni član HSP AS-a, a jedan član stranke Matije Posavca. Ukupno je 75 posto ravnatelja u HDZ-u ili oko HDZ-a, naveo je Lončarević.

Ružić ponosan jer je ušao u HDZ, Meštrović navodno trebao biti kandidat HDZ-a na izborima

Index je odlučio provjeriti ove podatke orijentiravši se na ravnatelje bolnica.

Ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić doista je član HDZ-a. Ružić za sebe kaže da je ponosan što je ušao u HDZ napominjući da je to obiteljska tradicija i da je on u ovu stranku ušao 2017. godine, dakle godinu dana nakon što je Andrej Plenković postao predsjednik HDZ-a i premijer.

U KBC-u Split ravnatelj je Julije Meštrović. On nije u HDZ-u, ali očito mu je sklon. Takvo što je jasno jer je Meštrović bio izgledan kandidat za nestranačkog kandidata HDZ-a na izvanrednim splitskim izborima.

>> Kartoni pacijentica zamijenjeni su već na dolasku. Tako su ih liječili danima

Inače, Meštrović je 2020. dao i ostavku na mjesto ravnatelja KBC-a. Razlog? U ovoj bolnici bili su zamijenjeni kartoni pacijenata i to u dva navrata. Ti pacijenti shodno tome pogrešno su se liječili. Jedna od pacijentica je preminula.

On je bio na čelu bolnice i u "aferi kiretaža". Mostova saborska zastupnica Ivana Lesandrić Ninčević ispričala je u saboru 2018. godine svoje iskustvo.

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost", rekla je.

Meštrović je kasnije poručio da svi djelatnici KBC-a Split savjesno i požrtvovno rade najbolje za svoje bolesnike i nastoje njihov boravak u bolnici učiniti što ugodnijim.

HDZ-ovac na čelu bolnice u kojoj je pacijentici potvrđena trudnoća nakon abortusa

Idući HDZ-ovac jest Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek. Što se tiče ove bolnice, pisali smo kako je nju 2017. godine u godinu dana napustilo čak 66 liječnika. Pamti se i afera oko pobačaja i iz ove bolnice. Naime, pacijentici je potvrđena trudnoća nakon što joj je izvršen abortus. Djevojka je rekla da je abortus izvela medicinska sestra, što su iz bolnice zanijekali.

Idući HDZ-ovci na listi su Mario Starešinić iz KB-a Merkur, inače i šef povjerenstva za zdravstvo zagrebačkog HDZ-a, te Ivica Lukšić, koji je ravnatelj KB-a Dubrava. Njima nismo pronašli ozbiljnije afere za razliku od zloglasnog HDZ-ovca Ante Ćorušića, ravnatelja najveće bolnice u Hrvatskoj - KBC-a Zagreb.

Ćorušić ženi 2014. izvadio zdravi jajnik

Podsjetimo, nedavno je Hrvatsku šokirao podatak da je Inspekcija Ministarstva zdravstva otkrila nepravilnosti kod dvije transplantacije organa u KBC-u Zagreb iz 2019. godine te sve prijavila Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) i Državnom odvjetništvu zbog sumnje na trgovinu organima.

>> Tko je HDZ-ovac koji nema priziv savjesti kad treba pijan prijetiti pištoljem

Ćorušića je za ravnatelja postavio Tomislav Karamarko, a dok nije postao ravnatelj najveće bolnice u Hrvatskoj, vodio je HDZ-ov odbor za zdravstvo. Radi se i o liječniku koji je ženi 2014. izvadio zdravi jajnik, a ne onaj u kojemu joj je dijagnosticiran tumor.

Jedan od najvećih Ćorušićevih uspjeha je što je, kako sam tvrdi, trećinu pacijentica koje su htjele napraviti pobačaj odgovorio od toga. Ćorušić inače smatra da ljudski život započinje spajanjem muške i ženske spolne stanice te da je pobačaj dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života.

To smatra jedinom istinom. Hvalio se da je kao ginekolog zbog priziva savjesti prestao obavljati pobačaje. Nije se izjašnjavao za apsolutnu zabranu, iako je izjavio da je pobačaj "najgadljiviji postupak u medicini".

Bekić cijepio preko reda

Poznate su i afere ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik Marija Bekića. Njegovim aferama najviše se bavio Index, dok ga lokalni novinarski plićak uzdiže, zbog svih razloga navedenim u ovom tekstu. Onaj osnovni je da se HDZ-u ne zamjera, a drugi je taj da eto treba biti dobar s utjecajnim liječnicima jer svakoga je zapravo strah sudbine koja je zadesila Matijanića.

Bekić je, podsjetimo, najpoznatiji po prekorednom cijepljenju. 

>> Ravnatelj bolnice (HDZ) cijepio preko reda. Župan (HDZ) ne vidi razlog za smjenu

Index je u veljači 2021. pisao o Bekiću nakon što je preko reda cijepio pola obitelji iz BiH. Cijepljenje preko reda omogućio je puncu i punici iz Posušja, svojim roditeljima, određenim svećenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova. Kasnije je u izjavi za jednu televiziju rekao da to "nije bilo nepropisno jer nije bilo propisa".

Pisali smo ranije da je dobar sa svim policijskim šefovima. Navodno je Bekić vodio snage dubrovačkog MUP-a i na svoju rođendansku zabavu u Budvu, gdje su išli na koncert Miroslava Ilića. Bekić je i oštar protivnik pobačaja.

Govori da život počinje začećem

Kad se pacijentica požalila medijima da joj je u Bekićevoj ustanovi izvršen abortus bez anestezije, tvrdeći kako je medicinsko osoblje imalo priziv savjesti, ravnatelj se oglasio priopćenjem u kojem je napisao da život počinje začećem.

>> HDZ-ov ravnatelj dubrovačke bolnice o pobačaju: Za mene život počinje začećem

"Za mene je to čista situacija što se tiče života, život započinje začećem, otac sam četvero djece i zaista teško je onim trudnicama, ženama, koje su prisiljene na pobačaj iz zdravstvenih ili nezdravstvenih razloga.

Opća bolnica Dubrovnik omogućuje pobačaj, dvije anesteziologinje nemaju priziv savjesti tako da je dostupan u našoj bolnici, velim, nažalost jer pobornici smo života i najbolje bi bilo da do takvih situacija nikad ni ne dolazi", poručio je Bekić dodajući da nije upoznat s konkretnim slučajem.

Zviždač: Ravnatelj bolnice je izvodio anestezije na više pacijenata istovremeno 

Još jedan HDZ-ovac jest Krunoslav Šporčić, koji stoluje u OB-u Vinkovci. Radi se o bolnici protiv koje je nedavno govorio njezin zaposlenik, anesteziolog Josip Jelić. Za RTL je rekao da se iz šprice anestezija davala različitim pacijentima, kao i da u salama nije radio odvod plinova.

>> U hrvatskoj bolnici davali pacijentima anesteziju iz iste šprice? Ministarstvo šuti

Na većinu tih nepravilnosti je, kaže, upozoravao ravnatelja Krunoslava Šporčića, koji je, uz to što je ravnatelj, ujedno i v.d. voditelja upravo Odjela za anesteziologiju. I baš on je, kaže Jelić, izvodio anestezije na više pacijenata istovremeno, što se također ne bi smjelo.

Smjenjuju i postavljaju kako im padne napamet

Zanimljiv je slučaj i Mate Devčića iz OB-a Koprivnica. Radi se o predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a u Križevcima, koji je po dolasku na mjesto ravnatelja bolnice, kako piše Prigorski.hr, maknuo SDP-ovce i postavio ljude po privatnom i poslovnom habitusu vrlo bliske HDZ-u.

Nije to ništa neobično, no govori o tome upravo na koji način HDZ-ovci gledaju na zdravstveni sustav, kao poligon za imenovanja i kadroviranja. Imamo još jedan takav primjer. Naime, ravnatelj OB-a Karlovac Nikša Antica smijenio je nedavno šefove odjela kazavši da treba napraviti promjenu.

Kaportal je tada pisao kako je ova odluka zbunila i revoltirala djelatnike bolnice te su razgovarali s djelatnikom koji im je rekao da je umjesto kriterija struke, politika duboko zagrebala u odnose unutar bolnice.

Ovo su HDZ-ovci na čelu manjih bolnica

Spomenimo i ostale HDZ-ovce koji vode bolnice. Anto Blažanović vodi vukovarsku Opću bolnicu, Ivan Vukoja OB Požega, Damir Poljak OB Varaždin, Davor Vukelja OB Ogulin, Irena Hrstić OB Pula, Sanela Grbaš Bratković OB Bjelovar, Dinko Blažević OB Virovitica te Josip Samardžić OB Slavonski Brod.

Troje ravnatelja jest blisko HDZ-u. Uz spomenutog Meštrovića, to su Tatijana Šipalo Lilić iz OB-a Knin, koja je sudjelovala u promotivnom HDZ-ovom spotu pred lokalne izbore 2021. godine, te Sandra Čubelić iz OB-a Gospić, koja je također javno podržavala HDZ-ovog kandidata Darka Milinovića na jednim od prijašnjih izbora.

Inače, jedna HDZ-ova osoba koju je Lončarević naveo više nije ravnatelj. To je Hrvoje Šimić iz OB-a Našice, koji je dao ostavku. Njega je zamijenio Dino Vida, za kojega nismo uspjeli provjeriti je li u HDZ-u, no to ne mijenja baš ništa na stvari.

Ukratko, od 28 ravnatelja bolnica njih barem 20 povezano s HDZ-om, što iznosi 71 posto. To su samo ravnatelji bolnica. Zamislite koliko sve te bolnice imaju svojih odjela, a tu su i zavodi za hitnu medicinu, kao i ostale medicinske ustanove, prije svega domovi zdravlja.

HDZ-ovci, dakle, potpuno vode zdravstvo u Hrvatskoj. Rezultate tako postavljenog sustava, gdje se čelne osobe zdravstvenih ustanova bira po partijskom ključu gledamo iz dana u dan.

Pročitajte više