Zašto nije pozvana strana pomoć?

Foto: 123rf

ZAŠTO nije pozvana strana pomoć? Zašto borba protiv paklene stihije nije bolje organizirana? Na ta će pitanja biti zanimljivo čuti odgovor iz vlade.

Još jučer ujutro je bilo jasno da Dalmaciju čeka jedan od najgorih dana u novijoj povijesti. Vatra je krenula u noći s nedjelje na ponedjeljak iz Tugara i munjevito se, paleći sela pred sobom, širila prema Splitu. Od ranog jutra su malobrojni i već godinama slabo opskrbljeni vatrogasci vikali kako ih nema dovoljno i kako su na rubu snaga. Nije jučerašnji požar bio prvi, dan prije gadno je gorjelo u Šestanovcu i dobar dio ih je već tu imao neprospavanu noć. Ne zaboravimo, kad govorimo o vatrogascima najčešće govorimo o slabo opremljenim i slabo plaćenim entuzijastima iz brojnih DVD-ova koji ovo uglavnom rade iz entuzijazma, a za život zarađuju radeći nešto drugo.

I svako ljeto, već desetljećima, cijela obala ljeti ovisi o tim požrtvovnim entuzijastima čija je oprema iz godine u godinu sve starija.

Plenković rekao da će se zvati pomoć "ako bude potrebno". Znači, nije bilo potrebno?

U Dnevniku HRT-a, dok je naizgled nezaustavljiva vatra gutala splitska predgrađa i prijetila Karepovcu, Plenković je govorio o uspjesima HDZ-a. Usput se dotakao i požara.

"Ako se požari nastave i ako bude potrebno, i ako tako procijene naše službe, naravno da ćemo iskoristiti kvalitetne odnose koje imamo s drugim zemljama i iskoristiti mehanizme civilne zaštite te obrane od požara na europskoj razini kako bi nam eventualno pritekle u pomoć druge zemlje, kao što i mi znamo često pomoći drugima", rekao je Plenković.   


Ako bude potrebno? Ljudi su cijeli dan kantama vode zalijevali zapaljena sela, a premijer u večernjem Dnevniku govorio o mogućoj potrebi. Da nije bilo vatrogasaca-dobrovoljaca iz drugih dijelova države, brojnih građana pa i turista, vatra bi vjerojatno još uvijek gorjela u Splitu.

Požari su praktički jučer od samog jutra bili glavna tema u svim medijima, a s terena su vatrogasci novinarima javljali o katastrofalnoj situaciji moleći za pomoć.

Ostaje pitanje čija je greška što se odmah jučer ujutro nije vidjelo kamo ovo vodi, a moglo se vidjeti. Da se ranije organizirala pomoć (koja se u ovom slučaju svela na entuzijaste iz cijele zemlje koji su se sami organizirali spontano) i da se zatražila pomoć iz inozemstva (a slovenske cisterne mogle su u Splitu biti već za tri, četiri sata), šteta bi sigurno bila barem nešto manja, a noć za Dalmatince lakša.

Bit će zanimljivo čuti odgovor na pitanje: Zbog čega nije pozvana pomoć? Plenković je u 9 i 30 na sastanku u Splitu, eto mu prilike da nam objasni.

Pročitajte više