Zašto SDSS ne komentira presudu generalima? "Zato što je to besmisleno"

POTPREDSJEDNIK Vlade Slobodan Uzelac prvi je iz redova SDSS-a odlučio komentirati presudu Gotovini, Markaču i Čermaku, nakon što su i on i Milorad Pupovac tri dana upadljivo bježali od novinara. Uzelac je već u petak "opkoljen" na Markovom trgu, jučer su ga tražili izjavu u Jasenovcu, ali ništa.

"Ne komentiramo zato što je besmisleno"

Na upit Indexa zašto SDSS-ovci dosad nisu komentirali presudu, a dio su vladajuće koalicije, Uzelac nije bio previše rječit.

"Zato što mislimo da je to besmisleno. No, oglasit ćemo se uskoro", rekao je potpredsjednik Vlade.

Politolozi se uglavnom slažu da je šutnja SDSS-a prilično racionalan i mudar potez u danima kad je eskalirao radikalizam. "SDSS, kao dio vladajuće koalicije, ne želi da se dio nezadovoljstva koji se od presude uperio prema Srbima, koncentrira na njih. Ne žele se nuditi za objekt mržnje", pojašnjava Žarko Puhovski.

"Nalaze se između čekića i nakovnja, šutnja je mudra "

Anđelko Milardović kaže da se politički predstavnici Srba u Hrvatskoj ovih dana nalaze između čekića i nakovnja i da ne postoji njihov stav, koliko god diplomatičan bio, koji neće izazvati reakcije.

"Mislim da je za SDSS korisno što se u ovom trenutku zaista ponašaju kao koalicijski partner. Baš na tragu Jadranke Kosor koja je na pitanje što će se u Hrvatskoj dogoditi nakon 15. travnja, kazala da će se dogoditi 16. travnja", navodi Milardović.

"U situaciji koja se preko noći naelektrizirala, bilo koji komentar od strane vlasti koji ne bi bio racionalno promišljen, bio bi ulje na vatru ionako vatrene atmosfere", zaključuje Milardović.

Pročitajte više