Zastupnici po klubovima i pojedinačno raspravljaju o prijedlogu Zakona o strancima

POPODNEVNI dio saborskog zasjedanja nastavljen je raspravom po klubovima i pojedinačnom raspravom o konačnom prijedlogu zakona o strancima.

Mario Kovač (Klub HSLS-a) izrazio je sumnju u prihvatljivost toga zakonskog prijedloga, pa je predlagatelju preporučio da ga doradi za treće čitanje.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima, upozorio je na opasnost od "invazije promotora balkanske kulture i restauracije kulturnih vrijednosti zemalja bivše Jugoslavije u Hrvatskoj". "Svi koji su napustili Hrvatsku za Domovinskog rata definitivno su izgubili status trajno nastanjenih stranaca, ali im se opet omogućuje stjecanje tog statusa i prava koja za sobom povlači", rekao je zastupnik HSLS-a Kovač.

Naglasio je da s gnušanjem odbija takav zakonski prijedlog, upitavši gdje je granica poniznosti i uzmicanja hrvatske Vlade.

Ivan Penić (Klub HDZ-a) kazao je kako ne može prihvatiti taj zakonski prijedlog i najavio da će glasovati protiv.

"Hrvatska je turistička zemlja i treba omogućiti lakši i jednostavniji dolazak turista, ali treba voditi računa i o nacionalnoj sigurnosti. Razumijem da s određenim rješenjima idemo korak naprijed, ali nisam za to da budemo pokusni kunići", rekao je Penić.

Glede definiranja pojma stranaca zastupnik HDZ-a drži kako je potrebno raščlaniti jesu li to i Hrvati koji nisu hrvatski državljani, kao oni primjerice u BiH ili u Srbiji i Crnoj Gori.

Josip Leko (Klub SDP-a) kazao je kako je taj zakonski prijedlog jedan od onih kojim Hrvatska potvrđuje svoje opredjeljenje za Europsku uniju, i da je u nj ugrađena većina rješenja koja se primjenjuju u EU.

Petar Žitnik (Klub HSS-a) podupro je zakonski prijedlog, smatrajući ga dobrim pravnim i mnemotehničkim rješenjem. Predložio je da radne dozvole izdaje Zavod za zapošljavanje jer, kako je rekao, "nije zgodno da se po tu ispravu ide na policiju".

Zlatko Kramarić (Klub LS-a) smatra da određena pitanja u zakonskom prijedlogu nisu dostatno razrađena, a Vilim Herman (Klub Libre) kako je taj zakonski prijedlog dobar i da je kompatibilan s onima u Europskoj uniji.

Po dnevnom redu zastupnici će kad završe raspravu o konačnom prijedlogu zakona o strancima, raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji koje je predložio Klub zastupnika IDS-a.

Pročitajte više