Zastupnici sutra ne glasaju, čekaju ih samo dvije točke

Foto: FAH

HRVATSKI sabor u petak bi trebao raditi vrlo kratko, naime, po utvrđenom rasporedu na raspravu čekaju samo dvije točke, a glasanja neće biti.

Sutra tehnički nema glasanja, najavio je u četvrtak potpredsjednik sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP), ne iznoseći više detalja.

Jedna od tema o kojoj će sabor raspravljati je prijedlog zastupnika Živog zida Ivana Pernara da umjesto države sudac odgovara za štetu koju u postupku nanese stranci svojim nezakonitim ili nepravilnim radom.

Pernar kaže kako je cilj njegova prijedloga poboljšanje pravosudnog sustava i veća odgovornost sudaca, poziva se na podatke Europske komisije iz 2016. da je Hrvatska po učinkovitosti, kvaliteti i neovisnosti pravosuđa na začelju ljestvice zemalja EU-a, te da je stanje loše i po broju neriješenih predmeta na sudovima.

Vlada je saboru predložila da odbije prijedlog zastupnika Živog zida, formaliziran kroz izmjene Zakona o sudovima.

Hrvatski sabor će u petak raspraviti prijedlog Odbora za financije da se Ante Žigman razriješi članstva u Povjerenstvu za fiskalnu politiku, a da se za člana imenuje Maroje Lang.

Povjerenstvo ima predsjednika i šest članova od kojih je jedan predstavnik Hrvatske narodne banke (HNB). Propisi kažu da će sabor razriješiti člana Povjerenstva bude li za mandata izabran, odnosno imenovan na dužnost koja bi mogla utjecati na njegovu nepristranost u Povjerenstvu.

Kao predstavnik HNB-a u Povjerenstvo je 2014. imenovan Žigman, no sabor ga je u veljači ove godine imenovao predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, o čemu je obavijestio Odbor koji je od HNB-a zatražio da mu predloži zamjenu. Guverner HNB-a predložio je da to bude Maroje Lang.

Pročitajte više