Zastupnik Branko Tušek o privatizaciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vukovarsko-srijemska županija u posljednjem nalazu Državne revizije o obavljenoj pretvorbi i privatizaciji zastupljena je s devet izrazito negativnih primjera zloporaba u procesu privatizacije, naveo je na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima predsjednik vukovarskosrijemskog SDP-a i saborski zastupnik Branko Tušek.

Po njegovim riječima, ´šteta za državu prouzročena kriminalnim radnjama u privatizaciji´ vinkovačkih tvrtaka ´Đuro Salaj´, ´Mehanička radionica´, ´Borinci´, ´Zvijezda´, ´Kunjevci´, ´Dalmacija´ i hotela ´Slavonija´ te županjskih tvrtaka ´Slavonija´ i ´Domil´ procjenjuje se na oko stotinjak milijuna kuna.

Od sedam vinkovačkih tvrtaka navedenih u izvješću Državne revizije danas posluje jedino hotel ´Slavonija´, a sve ostale završile su u stečaju. Njihovom propašću izgubljeno je i 1217 radnih mjesta, što Tušek smatra ´najpogubnijom posljedicom kriminalnih radnji´ u privatizaciji tih tvrtaka.

Navodeći negativnosti koje je Državna revizija evidentirala u obrađenih sedam vinkovačkih i dvije županjske tvrtke, Tušek je napomenuo kako, međutim, za ´kriminal koji se događao u pretvorbi poduzeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji još uvijek nitko nije odgovarao´.

´Temeljno je pitanje jesmo li spremni kažnjavati takav kriminal. To nije problem ove ili one vlasti, već demokratske Hrvatske koja mora biti odgovorna prema svojim građanima´, poručio je Tušek najavivši kako će već u srijedu na sjednici Sabora zatražiti da se Državno odvjetništvo obveže da će Saboru dostaviti izvješće o pokrenutim postupcima vezanim uz kaznena djela počinjena u pretvorbi i privatizaciji.

Tušek je također istaknuo da bi Vlada što hitnije u Sabor trebala uputiti konačni tekst zakona o jednokratnom porezu na imovinu, kako bi on što prije ušao u saborsku proceduru.

Pročitajte više