Zatražene maksimalne kazne za zločin na Ovčari

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Srbije zatražio je u petak u svojoj završnoj riječi maksimalnu zakonsku kaznu za 16oricu optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, kojima od ožujka prošle godine traje suđenje u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu.

"Postoji još uvijek šansa, još nije kasno da nam optuženi kažu što su to učinili na Ovčari, u ime koga ili čega. Ako to ne učine, onda toj mržnji, bijesu, osionosti i okrutnosti odgovara maksimalna kazna", kazao je zamjenik tužitelja Dušan Knežević, dodajući da je optužnica dokazana i da se svrha kažnjavanja može postići jedino izricanjem najstrože kazne.

"Takva kazna je, u svakom slučaju vremenska, pa će osuđeni iz zatvora jednoga dana izaći, dok zarobljenici iz hangara na Ovčari takvu priliku nisu imali", kazao je tužitelj.

Osim optuženih u ovom postupku, postoje još neke osobe "za koje čvrsto vjerujem da će uskoro biti identificirane", kazao je tužitelj Knežević. Dodao je da se Tužiteljstvo za ratne zločine trudilo da u postupku uvjeri sve, a prvenstveno sudsko vijeće, "u ispravnost svojih pravnih argumenata i na taj način donese nikad dovoljan, ali prijeko potreban, tračak pravde u domove obitelji žrtava".

Izrazivši nadu da će i sudovi i tužiteljstva u regiji voditi jednaku borbu protiv zločina u svrhu "ostvarenja zajedničkog cilja i interesa, sankcioniranja zločina protiv čovječnosti", tužitelj Knežević je naglasio da će "bez suočavanja s prošlošću i obračuna s ovakvim naslijeđem korak u budućnost biti mnogo teži i neizvjesniji".

"Potpuno je logično i životno da su optuženi zapovijedali na Ovčari, jer kako su zapovijedali na ratištu, tako su zapovijedali i na ovom stratištu", kazala je zastupnica oštećenih, odvjetnica Gordana Loznalijević Danilović, pridružujući se završnoj riječi zamjenika tužitelja dodajući da obitelji žrtava ovim postupkom ipak imaju neku satisfakciju, ali da je u publici bilo i onih majki koje niti danas još ne znaju gdje su tijela njihove djece, kojima svojom šutnjom na ovom suđenju nisu pomogli optuženi niti svjedoci.

"Odluka da se pogube dotadašnji susjedi, prijatelji i poznanici nije mogla biti spontana, već ju je netko morao donijeti, netko iz vrha vojne vlasti ili lokalnih moćnika", kazala je zastupnica oštećenih.

"Istraga je bila dozirana i nije išla do kraja, u ovom postupku nisu utvrđeni svi odgovorni za zločin", kazao je zastupnik oštećenih Rajko Danilović, dodajući da su samo pravedne kazne satisfakcija za obitelji žrtava "ali i za nas ako hoćemo živjeti normalno".

S time su se suglasili i ostali zastupnici oštećenih, a posljednji među njima, odvjetnik Nikola Barović naglasio je da "završne riječi kasne 14 godina", ponovivši da se o "zvjerstvu" na Ovčari šutjelo svih ovih godina.

"Dvojica svjedoka pokajnika pomogla su da se optuženima može suditi i oni se u jednoj stvari razlikuju od optuženih - i to optuženi trebaju znati - oni su javno rekli da su počinili zločine i to pokazuje da bar danas imaju poštovanje prema žrtvama. Optuženi su cijelo vrijeme negirali zločin, što pokazuje da nemaju poštovanja prema žrtvama, prema njihovim obiteljima, prema majkama onih koje o sudbini svoje djece ni na ovom suđenju nisu saznale bilo što. To dokazuje njihov strašan stupanj bezosjećajnosti", kazao je Barović.

Suđenje je u petak prekinuto te će biti nastavljeno od 5. do 9. prosinca, kad će svoje završne riječi iznijeti obrana optuženih i optuženi sami.

Za kazneno djelo ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima, optuženima za zločin na Ovčari, s obzirom da je ukinuta smrtna kazna, prijeti kazna zatvora u rasponu od pet do 20 godina.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više