MEDIKA MORA DO UTORKA NAPUSTITI PROSTOR Zatvara se jedan od najpoznatijih zagrebačkih klubova?

Foto: Facebook/Medika

MEDIKA, jedan od najpoznatijih zagrebačkih klubova i kulturnih okupljališta, dobio je rok da do utorka isprazni svoje prostorije i preda ključeve Gradu.

To znači da će u utorak, ako se ništa ne promijeni, doći do zatvaranja poznatog alternativnog centra u Piorettijevoj ulici u Zagrebu, koji godinama potiče razvoj nezavisne kulture u gradu.

Nema odgovora od Grada

Zasad razlog nije poznat. Ljudi iz Medike ne žele puno govoriti prije sutrašnje konferencije za medije. Index je poslao upit Gradu, ali do zaključenja članka nismo dobili odgovor.

U pozivu na konferenciju stoji kako Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba poziva na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (krajnji rok je u utorak, 16.5.2017.). Kažu i kako je ovo kulminacija višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme.

Index je razgovarao s Nikolom Mijatovićem, predstavnikom udruge Cirkorama iz Medike.

"Nema živog čovjeka za razgovor"

Rekao je kako nisu dobili nikakav odgovor od Grada, iako su slali upite. Kaže kako im ne žele odgovarati.

"Mi se zadnjih tri mjeseca borimo oko toga. Prvo su nam slali protupožarnu inspekciju. U svakom slučaju, nikad nisu bili spremni za dijalog. Nismo se uspjeli dogovoriti za sastanak i komuniciramo samo preko dopisa koje oni nama šalju, a mi im uzvraćamo. Nemamo živog čovjeka s kojim smo razgovarali, niti su oni, koliko vidim, za to zainteresirani", rekao je Mijatović za Index.

Ključni centar nezavisne kulture


Prostor bivše tvornice lijekova “Medika” zadnjih je deset godina jedan od ključnih centara nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu, utočište brojnih umjetnika/ca, kreativaca/ki, radnika/ca u kulturi, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca. Ne treba zaboraviti činjenicu da je prostor Medike gradski prostor, gdje su programi pojedinih udruga i pojedinaca korisnica financirani od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio vizualnog centra te drugih domaćih i inozemnih donatora posljednjih deset godina sustavno zanemarivan u infrastrukturnom održavanju.

"S obzirom na to da je dijalog između predstavnika organizacija i kolektiva korisnika/ca Medike i gradskih vlasti ignoriran, prisiljeni smo svoj glas uputiti javno i tim povodom organiziramo izvanrednu konferenciju za medije", kažu u pozivu na presicu.

Bandićeve najave

Inače, Bandić je u svojem predizbornom programu govorio o nekoliko budućih projekata, od kojih je jedan i gradnja kongresnog centra. Za njega je spominjao da će se graditi ili u blizini hotela Westin u Pierottijevoj ulici, odnosno ulici u kojoj se nalazi Medika, ili na Zagrebačkom velesajmu. Osim toga, spominjao je i mogućnost gradnje hotela iza Medike. Unatoč pozivu za iseljenjem, korisnici Medike rekli su kako ne namjeravaju stati s programom.

Pročitajte više