Zatvorena birališta! Prvi rezultati iza 20 sati!

U 19 SATI zatvorena su birališta diljem zemlje. U 20 sati DIP će objaviti prve obrađene rezultate, dotad bi trebalo biti obrađeno oko 30 posto biračkih mjesta.

Oko 4.5 milijuna birača imalo je pravo danas izaći na državni referendum i odlučiti hoće li Hrvatska ući u Europsku uniju. Biračka mjesta bila su otvorena od 7 do 19 sati, a odgovaralo se na pitanje "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?"

Najveći odaziv u Zagrebu, najmanji u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Do 16 sati glasalo je na referendumu 1.316.053 glasača ili 33,79 posto ukupnog broja glasača, stoji u izvještaju Državnog izbornog povjerenstva.    Najviše glasača izašlo je u Gradu Zagrebu njih 40 posto ili njih 274.462 birača. U Zagrebačkoj županiji zabilježen je odziv od 39,54 posto, a u Međimurskoj županiji 38.50 posto.

Najmanji odaziv je u Vukovarsko srijemskoj županiji gdje je izašlo 25.33 posto, a zatim u Ličko-senjskoj županiji svega 26 posto koliko je izašlo i u Šibensko-kninskoj.   

Daleko ispod rezultata na izborima

Po gradovima najviše je izašlo u Čakovcu njih 43.61 posto, a potom u Zagrebu njih 40 posto. Najmanje ih je izašlo u Vukovaru njih svega 24 posto.

U isto vrijeme, u 16 sati, za vrijeme posljednjih parlamentarnih izbora u to vrijeme bilo je izašlo 46 posto birača. Na koncu odaziv na parlamentarnim izborima bio je 62 posto.

Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova, do 16 sati zabilježeno je pet postupanja od strane policije uglavnom zbog pisanja grafita protiv EU.

Grafiti kraj birališta

Tako su u Splitu na Pujankama u blizini biračkog mjesta primijećena dva grafita "NE EU" dva grafita "Ne srljajte kao guske u magli", dva grafita "Ne ropstvu, ne okovima, ne EU kao i onaj "Stidite se onih koji su dali život za vas, zaokružite protiv". Pojavila su se i tri grafita "NDH".

U Stobreču su također primijećeni grafiti "Ne srljajte kao guske u maglu", a u Kaštel Novom "Izdali ste generala za EU Euroslaviju. U Solinu kraj biračkog mjesta osvanuo je i grafit "NE EU YU", a u Sinju "Pozdrav iz Haaga, vaši zarobljeni generali Gotovina, Markač, Tuta, Kordić i ostali".

Izlaznost u 11 sati

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je kako je do 11 sati na birališta izašlo 11,44 posto registriranih birača, odnosno njih 443.623. Obrađeno je 95 posto glasačkih mjesta.

Najveći odaziv zabilježen je u gradu Zagrebu, gdje je do 11 sati na birališta izašlo 14,84 posto ukupnog broja birača, dok je najmanji odaziv bio na području Zadarske županije, sa samo 8,04 posto. Odaziv birača u inozemstvu je slab.

DIP navodi kako održavanje referenduma protječe bez većih problema. Policija je morala reagirati samo zbog propagandnih grafita koji su osvanuli na biračkim mjestima u Samoboru i Sinju.

Nevažeći listići pribrajaju se protivnicima EU

Listić je važeći zaokružite li jedan od ponuđenih odgovora: "za" ili "protiv". U svakom drugom slučaju, listić se tretira kao nevažeći, a taj glas se pribraja protivnicima Europske unije. Na biračko mjesto svakako ne zaboraviti ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu.

U Hrvatskoj će se na referendumu glasovati na 6644 glasačkih mjesta, od čega na 6574 redovnih glasačkih mjesta i 70 posebnih glasačkih mjesta. Također, glasovat će se u ukupno 52 države na 106 glasačkih mjesta.

Prvo glasačko mjesto već je, računajući prema vremenu u Republici Hrvatskoj, otvoreno, i to u Novom Zelandu, jučer u 19 sati, a glasovanje se završava u Los Angelesu, 23. siječnja u 4 sata.

Iz Državnog izbornog povjerenstva pozvali su sve biračice i birače na izlazak na državni referendum ističući: "Izlazak na državni referendum i davanje glasa, građansko je pravo i dužnost svake biračice/birača".

Pročitajte više