Izlaznost na referendum: Hoće li Hrvati dijeliti sudbinu Mađarske?

Izlaznost na referendum: Hoće li Hrvati dijeliti sudbinu Mađarske?

Foto: Tonći Plazibat (Cropix)

IAKO su mnoge ankete o rezultatima referenduma za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji pokazivale da bi više od 60 posto birača moglo izaći na birališta, prve najave to za sada pobijaju. Naime, do 11 sati izašlo je svega 11,44 posto građana, što je za pet posto manje nego što je bilo na posljednjim parlamentarnim izborima kada je na koncu izašlo 62 posto birača. 

Najmanje Mađari, najviše na Malti

Zanimljivo je primijetiti kako u povijesti Europske unije najmanji odaziv na referendum je bio onaj u Mađarskoj kada je 2003. godine izašlo svega 45.62 posto građana od kojih je 83 posto glasalo za Europsku uniju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći odaziv te iste godine bio je u Malti kada je izašlo čak 90 posto glasača. No upravo je najveća izlaznost zaprijetila i najmanjom podrškom građana za EU u referendumima. Naime, oni su imali svega 53 posto podrške za Europsku uniju. U Slovačkoj gdje je referendum trajao dva dana (kako bi što više ljudi izašlo na biralište) na kraju je bilo 52 posto glasača od čega ih je 93 posto glasalo za Europsku uniju.

Kod Slovenaca izašlo 60 posto birača

Malu izlaznost imala je Češka za svega 55 i Poljska s 58 posto. Podrška u obje zemlje za Europsku uniju bila je oko 77 posto.

Susjedi Slovenci na svom referendumu imali su izlaznost od 60 posto od čega ih je 89 posto glasalo za Europsku uniju.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara