Zatvorena izložba "7000 godina perzijske umjetnosti"

Sedamdeset tisuća posjetitelja u protekla je četiri mjeseca vidjelo izložbu "7000 godina perzijske umjetnosti" koja je večeras zatvorena u Muzeju Mimara. L

Izložba je obuhvatila 176 vrhunskih djela - presjek kroz višestoljetnu kulturu, povijest i umjetnost iranskog prostora. Izložena djela nastala su u razmaku od mlađeg kamenog doba, polovice 6. tisućljeća prije Krista, do ranih islamskih stoljeća, odnosno početka 11. stoljeća poslije Krista.

Ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić izrazio je zadovoljstvo što je izložba bila organizirana u Mimari, istaknuvši kako je riječ o iznimno vrijednim umjetninama koje svjedoče jedan dio povijesti čovječanstva.

Drži da je broj posjetitelja od 70.000 visok za hrvatske prilike, a osim hrvatske javnosti, izložbu su vidjeli brojni posjetitelji iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske.

Za realizaciju toga projekta posebno treba zahvaliti inicijativi Ministarstva kulture, a osobito angažmanu ministra Bože Biškupića, rekao je Lukšić. Dodao je da je za postavljanje izložbe u Zagrebu bilo važno i razumijevanje iranskoga ministarstva kulture, Centra za kulturnu baštinu iz Teherana, Iranskog narodnog muzeja, koji je vlasnik umjetnina, kao i potpora iranskoga veleposlanstva i Iranskog kulturnog centra u Zagrebu.



(Hina) atod yln

Pročitajte više