Zatvorska drama "Carandiru" brazilski kandidat za Oscara

DUGOMETRAŽNI film "Carandiru", zatvorska drama argentinskobrazilskog redatelja Hectora Babenca, odabran je ovih dana za brazilskog predstavnika za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, objavilo je Ministarstvo kulture.

Film koji se počeo prikazivati u travnju u kina je privukao 4,6 milijuna Brazilaca, a prikazan je i na festivalu u Cannesu gdje je dobio pohvale publike, dok su ga kritičari dočekali hladno.

"Carandiru" se temelji na knjizi brazilskog liječnika Drauzija Varelle o iskustvima u liječenju bolesnika iz istoimenog zatvorskog kompleksa u Sao Paulu, koji je bio najveći u južnoj Americi sve dok prošle godine nije srušen, deset godina nakon što je bio poprište policijskog masakra nad 111 zatvorenika.

Pokolj iz listopada 1992. ujedno je i posljednja scena u filmu u kojem se većinom govori o životu anonimnih zatvorenika iz Carandirua.

Od ukupno osam brazilskih kandidata za Oscara 2004., među kojima dvije uspješne novijee produkcije - "Čovjek koji je fotokopirao" Jorgea Furtada i "Bog je Brazilac" Carlosa Dieguesa, žiri se velikom većinom glasova odlučio za "Carandiru".

Naslovi pet filmova nominiranih za Oscara u ovoj kategoriji bit će poznati 27. siječnja 2004., dok će Oscara dobiti samo jedan na dodjeli 29. veljače u Los Angelesu.

Pročitajte više