Zatvorska snimka ubojstva svećenika-pedofila na Youtubeu

SNIMKA napravljena video-kamerom u masačusetskom zatvoru Souza-Baranowski je bacila novo i uznemirujuće svjetlo na bizarni slučaj ubojstva Josepha Geoghana, 68-godišnjeg bivšeg katoličkog svećenika koji je tamo izdržavao 10-godišnju kaznu zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Ubojstvo se dogodilo godinu i pol dana nakon što je 2002. godine Geoghan (na slici lijevo) na bostonskom sudu proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dječaka. Geoghan je četiri godine prije bio izbačen iz crkvenih redova, a istraga je razotkrila kako je godinama seksualno zlostavljao najmanje 130 osoba.

Istraga je također razotkrila kako je Bostonska nadbiskupija godinama znala za Geoghanove bolesne sklonosti, ali nije činila ništa osim zataškavanja i premještanja u druge župe. Zbog toga je kardinal Law bio prisiljen dati ostavku, a sama nadbiskupija ići u stečaj zbog tužbi brojnih žrtava seksualnog zlostavljanja.

Iako je Geoghan bio pod posebnim sigurnosnim režimom, 23. kolovoza 2003. godine se u njegovu ćeliju uspio ušuljati 38-godišnji zatvorenik Joseph Druce koji je potom zabarikadirao vrata. Čuvarima je trebalo oko desetak minuta da otvore vrata, uđu u ćeliju i savladaju Drucea. U međuvremenu je Druce bivšeg svećenika pretukao, a potom zadavio.

Prilikom istrage su se pojavile indicije da je Druce svoj zločin temeljito pripremao. Također se špekuliralo da je od drugih zatvorenika ili svećenikovih žrtava primio novac, odnosno da mu je motiv bilo stjecanje prestiža u kaznionici.

Sam Druce je tvrdio da mu je "Bog rekao da pobije sve homoseksualce", ali porota nije prihvatila obranu neuračunljivošću, te je početkom 2006. godine osuđen na doživotni zatvor bez prava za pomilovanje.

Za samog Brucea je ta kazna, pak, bila čisto simbolička, s obzirom da od 1995. godine izdržava već jednu doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje. Tada je osuđen zbog ubojstva vozača koji ga je pokušao zavesti dok je auto-stopirao. U američkoj državi Massachusetts, inače, nema smrtne kazne.

U subotu je, pak, na YouTube korisnik pod pseudonimom "Josephdruce" postavio snimku zatvorske video-kamere na kojoj se vidi dramatični događaji ispred Geoghanove ćelije, odnosno ne baš pretjerano žustar pokušaj zatvorskih čuvara da otvore vrata i spase bivšeg svećenika.

Zatvorske vlasti su šokirane sa snimkom te su se već pojavile špekulacije kako je snimku postao Druce preko svoje rodbine, prijatelja i odvjetnika kako bi sugerirao da se zatvorski čuvari nisu baš previše pretrgli u spriječavanju ubojstva.

Predstavnici sindikata zatvorskih čuvara su od YouTubea zatražili da se snimka skine s web-stranice jer im "prikaz sigurnosnih procedura u zatvoru ugrožava sigurnost". Predstavnici YouTubea, su pak, odbili komentirati cijeli slučaj.

Snimku, koja traje 10 minuta, možete pogledati ovdje.

D.A.

Foto: BBC

Pročitajte više