Zaustavite Index: Kako se Jandroković trudio da ne objavimo priču o skandalu konzula

JEDAN od najvećih skandala u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković trudio se zataškati sve do posljednjeg trenutka, a da je tome zaista tako dokazuje prepiska između Indexa i ministarstva koja se vodila na dan kada smo objavili priču.

> Index doznaje: Hrvatski konzul u Švicarskoj optužen za seksualno napastovanje 12-godišnjakinje

Podsjetimo, Index je otkrio kako aferu oko počasnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Walda Bernasconija koji se tereti za prevaru i pogrešnu primjenu medicinske profesije zajedno s deset kolega liječnika, a četvorici se sudi, uključujući hrvatskog konzula, i za seksualno nasilje nad 12-godišnjom pacijenticom u klinici Breganzona.

Istraga stara dvije godine

Štoviše otkrili smo i kako su talijanski liječnici na temelju inspekcijskog nalaza ukinuli hrvatskom konzulu dozvolu za rad kao i na temelju dnevnika pacijentice koja je počinila samoubojstvo. Naime, liječnici su uvjereni kako bi djevojka preživjela da joj se na vrijeme pružila adekvatna liječnička pomoć a ne hospitalizacija.

No, zanimljivo je kako je još prije dvije godine tužilaštvo u Comu otvorilo istragu protiv hrvatskog konzula, a međuvremenu je i počelo suđenje, a da hrvatska javnosti ništa nije znala o tome prije nego što je Index objavio tekst, a kojeg su prenijeli manje-više korektno svi ostali mediji u Hrvatskoj.

Nevjerojatno je da Jandrokovićeva "interna kontrola" koja se proslavila otkrivanjem Goroslava Kellera bivšeg hrvatskog konzula u Sydneyju koji je zaradio kaznenu prijavu jer je prilikom odstupanja s dužnosti otpremio sa sobom u Hrvatsku inventar vrijedan 10.000 kuna ili pak u slučaju Jovana Vejnovića kojem su "otkrili" šverc alkohola u Libiji, nisu znali za konzula u Švicarskoj koji je mjesecima pod istragom.

Jandroković "puštao" maglu

Iako je riječ o jednom o najvećih skandala u Švicarskoj i Italiji, jer je naš konzul maloljetne pacijentice liječio i "masažom pubisa", Ministarstvo vanjskih poslova jutro prije nego što će Index objaviti istinu odgovorilo nam je kako to nije istina, odnosno da se protiv konzula Bernasconija ne vodi nikakav postupak. Štoviše sugerirano nam je kako tu zapravo "i nema neke priče".

"Prema službenim informacijama kojima raspolažu Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, u Švicarskoj ne vodi nikakav kazneni postupak protiv počasnog konzula Republike Hrvatske u Luganu dr. Walda A. Bernasconi", stajalo je odgovoru na Indexov upit. U skladu s novinarskom profesijom pozvali smo ured za odnose s javnošću i otkrili s kojim sve informacijama i detaljima raspolažemo iz čega je bilo vidljivo da je zataškavanje ovog puta nemoguća misija. Nekoliko sati nakon tog razgovora napokon smo dobili i odgovor odnosno potvrdu navoda.

Danas nakon što smo objavili istinu Jandrokovićevo ministarstvo oglasilo se priopćenjem koja je dijametralno suprotno od jučerašnjeg stava.

Jučer nemaju pojma, danas znaju sve već godinama

"Bernasconi je izvijestio MVPEI i hrvatsko veleposlanstvo u Švicarskoj da je tužiteljstvo talijanske pokrajine Como pokrenulo istražni postupak protiv njega i njegovih suradnika", stoji u današnjem priopćenju MVPEI-a što ne može biti istina, već jedino može biti u smislu reagiranja na tekst Indexa.

Ono što je vjerojatnije da je Jandroković u smislu "velikog jučerašnjeg europskog uspjeha", kao i u svjetlu prosvjedne note švicarskom veleposlaniku zbog zabrane ulaska Marka Perkovića Thompsona u tu zemlju nije htio aferu na tom polju te se trudio, i obmanom novinara, zataškati cijelu priču.

Poznati po obmanama

Uostalom MVPEI-u ovo nije prvi put da se trudi u dnevno-političke svrhe zavarati hrvatsku javnost a posljednji je slučaj izjava Gordana Jandrokovića kako se nitko do sada iz inozemstva nije žalio na Thompsona, da bi Index istog dana objavio dvije godine star izvještaj OSCE-a u kojem su sudjelovali i hrvatski ministri u kojem se nabrajaju incidenti na koncertima i otvoreno koketiranje s ustaštvom.

Pročitajte više