Završen bečki ekonomski forum

MOGUĆNOSTI ulaganja u deset država od Jadrana do Crnog mora naslov je Ekonomskog foruma koji je u ponedjeljak održan u Beču.

"Jugoistočna Europa je regija koja se razvija velikom dinamikom, s gospodarskim rastom 5 posto i pruža dobre mogućnosti za investitore", rekao je prigodom otvaranja austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel naglasivši da Austrija podupire ulazak tih zemalja u EU.

Schuessel je rekao da treba staviti naglasak na razvoj infrastrukture i prometnica posebice razvoja cestovne i modernizaciju željezničke mreže "jer ćemo se u protivnom za 10 do 15 godina suočiti s teškim prometnim kolapsom".

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe Erhard Busek naglasio je da su ratna događanja odmogla razvitku gospodarstva u tim zemljama što se posebno vidi po tome da izvoz jako zaostaje u odnosu na uvoz. On je dodao da provedba reformi ulijeva optimizam. Na području energetike Pakt o stabilnosti je pridonio povezivanju tih zemalja a još bolja suradnja u gospodarstvu pridonijet će stvaranju stabilnosti i mira i to će biti korak naprijed u njihovu integriranju u EU, rekao je Busek.

Načelnik Odjela Uprave za poticanje ulaganja i izvoza u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva RH Sani Ljubunčić predstavio je investicijsko ozračje i mogućnosti za strana ulaganja u Hrvatsku, istaknuo je da će predstojeće izmjene Zakona o poticanju ulaganja pridonijeti većem učešću Greenfield ulaganja posebice u proizvodne i izvozno orijentirane djelatnosti.

Bečki investicijski forum na kojem je sudjelovalo oko 200 predstavnika vlada deset zemalja od Jadrana do Crnog mora, kao i austrijskih financijskih i gospodarskih krugova, bila je prigoda za razmijeniti mišljenja, saznati razvojne investicijske planove pojedinih zemalja kao i prigoda za dogovor o konkretnoj budućoj suradnji deset zemalja: Albanije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Turske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Organizator tog skupa je bio Bečki ekonomski forum u suradnji s veleposlanstvima deset država od Jadrana do Crnog mora i banka Reiffeisen.

(Hina) xspđ ybs

Pročitajte više