Završen Prvi festival znanosti u Hrvatskoj

PRVI festival znanosti u Hrvatskoj jednotjedna priredba čija je svrha bila približiti javnosti činjenicu da je znanost sastavni dio društva, večeras je "zatvorio" svoja vrata publici koja ga je pratila u tri grada Zagrebu, Rijeci i Varaždinu.

Poticaj za taj festival dao je British Council (Britanski kulturni savjet) u Zagrebu koji je, na temelju bogatih iskustava koja u Velikoj Britaniji postoje u kvalitetnomu dijalogu znanosti i javnosti, predložio održavanje priredbe u Hrvatskoj.

Pozivu su se odazvali Ministarstvo znanosti i tehnologije i zagrebački Tehnički muzej, a priredbu su suorganizirale i sekcije Hrvatskoga prirodoslovnog društva te Društvo fizičara i matematičara Rijeka.

Kako je u najavi istaknuo direktor British Councila Roy Cross, to je zapravo "nulti" festival koji bi tek trebao stvoriti pretpostavke za organiziranje "pravoga" prvog festivala.

Organizatori priredbe nadaju se da će večeras završeni Festival biti i prvi u nizu događanja koja bi u Hrvatskoj trebala podržavati dijalog znanosti i javnosti.

Program Festivala bio je koncentriran na jedno veliko znanstveno otkriće koje se ove godine obilježava diljem svijeta - 50. obljetnicu razrješenja strukture DNA (deoksiribonukleinske kiseline).

Festival je ugostio više uglednih znanstvenika, među kojima i Miroslava Radmana, člana Francuske akademije znanosti.

Zahvaljujući British Councilu, u Zagrebu je boravio i Graeme Jones, britanski znanstvenik pod čijim je vodstvom 250 zagrebačkih gimnazijalaca izgradilo 2,5 metara visok model DNA.

Održani su i okrugli stolovi o odnosu znanosti i društva te znanosti i obrazovanja, te više radionica, među kojima i radionica britanskog znanstvenika Stevea Mesurea na kojoj su se studenti i profesori mogli uvjeriti kako kazalište može pridonijeti popularizaciji znanosti.

Za vrijeme trajanja Festivala od 12. do 18. svibnja u Tehničkome muzeju posjetitelji su mogli razgledati izložbe znanstvenih knjiga britanskih i hrvatskih nakladnika kao i izložbu o najvažnijim znanstvenim otkrićima na području genetike od epohalnoga otkrića Watsona i Cricka do danas.

Pročitajte više