Završena akcija "Hrvatski rječnik u školska računala"

"Hrvatski rječnik u školska računala" naziv je završene akcije gospodarstvenika i izdavačke kuće "Novi Liber" u okviru koje će u idućih deset dana preko 7000 srednjoškolskih razreda dobiti "Veliki rječnik hrvatskog jezika" Vladimira Anića na CDRomu. L

Organizator akcije je izdavačka kuća "Novi liber", a njezin urednik Slavko Goldstein najavio je da je distribucija u razrede započela te da će biti dovršena u narednih deset dana. Cilj akcije je, rekao je, unapređenje jezične i opće kulture informatičkog komuniciranja.

Uz to što će svi razredi srednjih škola dobiti CD-Rom, i sve će srednjoškolske knjižnice dobiti po dva rječnika u obliku knjige, dok će ostatak naklade biti poklonjen osnovnim školama.

"Veliki rječnik hrvatskog jezika" Vladimira Anića prvi je jednojezični hrvatski rječnik obrađen i u elektronskom formatu. Sa 70.576 osnovnih riječi, 125 tisuća izvedenica i bogatom frazeologijom predstavlja najveći obrađeni korpus suvremenog hrvatskog govornog, književnog i publicističkog jezika.

Akciju je inicirao Odbor petorice u kojemu su glumac Relja Bašić, znanstvenik Miroslav Radman, predsjednik HGK Nadan Vidošević, urednica na Radiju 101 Zrinka Vrabec Mojzeš te predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, kojemu je svečano uručen prvi primjerak rječnika.

Uspjeh akcije pomogli su zlatni sponzori: INA, T-Com i Zagrebačka banka, koji su danas nagrađeni diplomama zahvalnicama.

Primjerke rječnika dobilo je i dvadesetak ravnatelja hrvatskih srednjih škola, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, dogradonačelnik Milan Bandić te predstavnici medijskih pokrovitelja, zagrebačkog Sveučilišta i drugi zaslužni za provedbu i uspjeh akcije.

(Hina) xmb yaz

Pročitajte više