Završena je evakuacija naselja u Pojasu Gaze

IZRAEL je priopćio da je u ponedjeljak dovršio evakuaciju svih židovskih naselja u Pojasu Gaze.

"Sada nema izraelskih naselja u Pojasu Gaze", izjavio je general-bojnik Dan Harel, zapovjednik povlačenja iz Gaze. "Jedini izraelski državljani u Pojasu su pripadnici snaga sigurnosti", rekao je novinarima.

Izrael kaže da će se povlačenjem, prvim iz područja na kojem Palestinci žele državu, okončati 38 godina okupacije u Gazi, domu 1,4 milijuna Palestinaca.

Netzarim je posljednje evakuirano naselje od 21 naselja u Pojasu Gaze. Od bliskoistočnog rata 1967. godine u Pojasu Gaze naselilo se oko 8.500 Židova.

Harel je izjavio da će prepuštanje Gaze palestinskom nadzoru u potpunosti biti dovršeno tijekom listopada kada se poruše izraelske kuće, pod uvjetom da ne dođe do izbijanja nasilja.

"Oduševljeni smo time što izraelska kolonizacija Pojasa Gaze dolazi kraju" izjavila je palestinska glasnogovornica Diana Buttu.

Na Zapadnoj obali, također okupiranoj u ratu, izraelski radikali koji se protive prepuštanju naselja ukopali su se u dvije enklave koje po planu izraelskog premijera Ariela Sharona trebaju biti uklonjene u utorak.

Pročitajte više