Završena kvadrilaterala u Portorožu

PREDSJEDNICI parlamenata država Kvadrilaterale; Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, na svojem su plenarnom sastanku u ponedjeljak u Portorožu na kraju zasjedanja prihvatili zajedničku izjavu kojom su izrazili nadu da će unatoč dramatičnom razvoju događaja doći do suglasja u Ujedinjenim narodima o razoružanju Iraka i režima Sadama Huseina na nenasilan način.

"Predsjednici parlamenata Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovenije izražavaju svoju nadu da će u ovim odlučnim satima biti moguće postići dogovor za mirno rješenje iračke krize u sklopu Vijeća sigurnosti UN-a te da će se osigurati da odmah dođe do hitnog i bezuvjetnog razoružanja režima Sadama Huseina u suglasnosti sa rezolucijom Vijeća sigurnosti broj 1441", navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika parlamenata četiriju država Kvadrilaterale.

Uz iračku krizu, na sastanku Piera Casinija, Katalina Szilija, Boruta Pahora i Zlatka Tomčića, najviše je riječi bilo posvećeno međusobnoj suradnji te stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Kako je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, predsjednici parlamenata Italije, Mađarske i Slovenije podržali su ambiciju Hrvatske da do 2004. ispuni sve uvjete za punopravnu kandidaturu u EU, te da do 2006. ukloni sve prepreke koje joj stoje na tom putu. Tomčić je kolegama iz Mađarske i Slovenije čestitao na skorašnjem uključenju u EU.

Odgovarajući na pitanja novinara predsjednik Hrvatskog sabora ocijenio je da ubojstvo srbijanskog premijera Đinđića neće izrazitije negativno utjecati u Hrvatskoj, osim što će se vjerojatno usporiti pozitivni procesi na planu gospodarske suradnje sa Srbijom u koju su hrvatske tvrtke u zadnje vrijeme dosta investirale.

U vezi s iračkom krizom i njezinim utjecajem na Hrvatsku, Tomčić je rekao da je hrvatska Vlada donijela određene mjere kojima se dopuštaju preleti civilnih zrakoplova zbog opskrbe gorivom. Dodao je međutim, da je to doneseno u sklopu ovlasti koju ima hrvatska Vlada te da prema njegovim informacijama za sada nema naznaka da bi u ovom tjednu bila potrebna sjednica Sabora o iračkoj krizi.

Predsjednici parlamenta četiriju država također su se dotaknuli stanja u Srbiji, pri čemu su naglasili potrebu da se u njoj nastave potrebne reforme. Posebno su osudili Đinđićevo ubojstvo kao "brutalni čin nasilja usmjeren protiv demokratskih institucija i pozitivnih procesa u Srbiji".

Predsjednik talijanskog parlamenta Casini rekao je na konferenciji za novinare da Srbiji i Balkanu treba i dalje posvetiti pozornost, jer još nije riječ o stabilnom području.

Casini je rekao: "Bitku s terorizmom i kriminalom još nismo završili. Terorizam i organizirani kriminal svuda u svijetu su povezani. Osobito to vrijedi tamo gdje su institucije slabe, dakle i na Balkanu".

(Hina) fl sb

Pročitajte više