ZAVRŠENA MINISTARSKA KONFERENCIJA SEECP-a

Prihvaćanjem zajedničke deklaracije u kojoj izražavaju zadovoljstvo jačanjem regionalne suradnje i osuđuju porast terorizma u svijetu, ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe završili su u petak u Bukureštu konferenciju o regionalnoj suradnji. L



Na konferenciji je sudjelovao i hrvatski premijer Ivo Sanader, a Hrvatska je postala punopravna članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Ponosni smo što smo se pridružili ovoj skupini jer smo zainteresirani za stabilnost i prosperitet regije", rekao je hrvatski Sanader u Bukureštu prilikom potpisivanja Povelje o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi.

Regionalna suradnja važan uvjet koji zemlje regije moraju ostvariti u približavanju EU, a SEECP je izvorni oblik takve suradnje, nastao na poticaj zemalja jugoistočne Europe a ne na inicijativu drugih međunarodnih organizacija ili država.

U SEECP-u, kojem su glavni ciljevi jačanje sigurnosne i političke suradnje te intenziviranje gospodarskih odnosa, Hrvatska se od petka pridružila Grčkoj koja je već članica EU-a, Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj koje su kandidati, te Albaniji, BiH, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori koje također žele članstvo u Uniji. Moldavija se u Bukureštu ovoj asocijaciji pridružila kao zemlja promatrač.

U završnoj se deklaraciji naglašava da su organizirani kriminal, terorizam, korupcija i trgovina ljudima prijetnja demokratskoj stabilnosti vladavini prava, tržišnom gospodarstvu i razvoju građanskih društava, pa zahtijevaju nacionalnu i transnacionalnu reakciju zemalja SEECP-a.

Rumunjski predsjednik Ion Iliescu u uvodnoj je riječi konferencije najavio skoro potpisivanje povelje o regionalnom energetskom tržištu, a ona je svoje mjesto našla i u završnoj deklaraciji. "Energetska zajednica bila bi moćan pokretač koji bi olakšao integraciju zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju. Očekujemo potpisivanje te Povelje u prosincu ove godine i njezino stupanje na snagu 2007. godine", kaže se u deklaraciji.

U završnom se dokumentu izražava podrška multietničkom Kosovu uz naglašavanje potrebe za zaštitom manjinskih prava i poboljšanjem životnih uvjeta za sve stanovnike Kosova. "Izražavamo nadu da će izbori za kosovski parlament 23. listopada biti slobodni i pošteni i provedeni mirno i demokratski, uz najšire sudjelovanje svih zajednica. Pozdravljamo poziv predsjednika Srbije koji potiče kosovske Srbe da sudjeluju na tim izborima", kaže se u završnoj ministarskoj deklaraciji SEECP-a.

Ministri SEECP-a su u završnoj deklaraciji također izrazili sućut obiteljima i predstavnicima makedonskih vlasti. "Osuđujemo okrutna ubojstva makedonskih i turskih radnika u Iraku", rekao je rumunjski ministar vanjskih poslova Mircea Geoana. "Ponavljamo snažnu podršku međunarodnim naporima da se ta globalna prijetnja porazi i izražavamo sućut obiteljima žrtava", stoji u deklaraciji.

Sljedeći ministarski sastanak SEECP-a održat će se također u Rumunjskoj 2005.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više