Završena obnova ernestinovačke Galerije "Ptar Smajić"

ERNESTINOVAČKA Galerija "Petar Smajić", teško oštećena u Domovinskom ratu, u potpunosti je obnovljena s novim fundusom od dvjestotinjak umjetničkih djela, nastalih u progonstvu i nakon povratka, izvijestio je Mato Tijardović, predsjednik ernestinovačke Likovne udruge "Petar Smajić" u okviru koje djeluje i galerija i ernestinovačka kolonija.

Obnovu su financirali norveška vlada i hrvatsko Ministarstvo kulture, a trajala je "zapravo od početka povratka, a uređenje umjetničkih ateliera u potpunosti je završeno ovih dana", kazao je Tijardović.

Ernestinovačka galerija "Petar Smajić" prije Domovinskog rata imala je u fundusu više od 600 drvenih skulptura i slika koje su opljačkane u srpskoj agresiji na Hrvatsku. "Znamo da se velik dio radova nalazi u Srbiji, čak znamo i mjesto", ali "unatoč pregovorima Ministarstva kulture i tamošnjih vlasti povratak naših umjetničkih djela je prespor", upozorio je Tijardović.

"Nadamo se da će se dogovori o povratku vrijednih radova, među kojima su i radovi Petra Smajića (1910.-1985.), osnivača u svijetu poznate Ernestinovačke kolonije (1973.), vratiti do početka ovogodišnje 30. kolonije koja će se održati potkraj kolovoza. Ta kolonija od osnutka nije prestala djelovati, pa je za Domovinskog rata djelovala u Osijeku. Također bih zamolio sve građane koji su vlasnici djela rađenih na proteklim kolonijama da nam ih ustupe kako bismo obogatili Galeriju", poručio je Tijardović, jedan od osnivača Kolonije i učenik Petra Smajića, kipara naivca, koji je prije 30 godina utemeljio tu koloniju.

"U Ernestinovačkom parku opet su oživjeli drveni ljudi koje su sudionici poratnih kolonija radili i darovali Likovnoj udruzi "Petar Smajić", kazao je Tijardović. Podsjetio je kako je upravo taj park bio "prepoznatljiv po drvenim skulpturama koje su svoje mjesto našle u brojnim likovnim katalozima, pa čak i enciklopedijama diljem svijeta".

Od prošle godine u Ernestinovu glavnu smo ulicu nazvali Ulica skulptura, a ispred najuređenijih kuća s okolišem postavili smo 50 drvenih skulptura. To ćemo činiti i ubuduće, nakon svake kolonije, rekao je Tijardović.

Pročitajte više