Završena opsada šijitskog vjerskog vođe u Najafu

ORUŽANA opsada doma šijitskog muslimanskog vjerskog vođe, Velikog ajatolaha Alija Sistanija, u iračkom svetom gradu Najafu završena je, a plemenski vođe kontroliraju grad, izjavio je u ponedjeljak njegov pomoćnik.

Plemenski vođe ušli su u grad kako bi zaštitili Velikog ajatolaha, nakon što je skupina ljudi naoružana pištoljima i noževima opkolila njegov dom u subotu tražeći da napusti Irak u roku od 48 sati, rekao je Reutersu u Kuvajtu Mohammad Baqir al-Mohri.

Riječ je bila o istim napadačima optuženima za ubojstvo drugog vodećeg iračkog svećenika u Najafu, Seyyeda Abdula Majida al-Khoeioa, prije nekoliko dana, samo tjedan dana nakon što se vratio u grad iz Londona uz pomoć američkih snaga.

Sistani, ugledni irački šijitski imam u 70-im godinama, nije bio u kući, koja se nalazi u povijesnom središtu šijitske zajednice, no njegov sin je bio ondje, rekao je pomoćnik.

"Kada su plemenski vođe stigli, oružani napadači već su bili otišli. Gospodin Sistani nije bio kod kuće. Nitko ga nije vidio", rekao je al-Mohri.

Sistanijev zet i glasnogovornik u Iranu, Javad Shahrestani, rekao je da se nije danima čuo sa Sistanijem, no dodao je da se ajatolah nalazi na sigurnom mjestu.

Skupina je ultimatum dala i Sheikhu Ishaku Fayyadu, šijitskom učenjaku rođenom u Afganistanu, čije je sjedište također u šijitskom svetom gradu Najafu.

Sadamova stranka Baath, koja je dominantno sunitska, sustavno je držala šijite, koji čine preko 50 posto iračke populacije, podalje od vlasti.

Prema riječima libanonskog šijitskog vjerskog vođe Mohammeda Husseina Fadlallaha, šijiti ne očekuju dominantnu ulogu u poslijeratnom Iraku a, kako on tvrdi, Sjedinjene Države ostavit će sunitske muslimane na vlasti.

"Ne tražimo uspostavu šijitske države niti dominaciju šijita nad drugima, jer to nije realno", rekao je libanonski šijitski vjerski vođa u intervjuu za francuski dnevnik Le Figaro.

"Mislim da SAD, posebice pod pritiskom arapskih država, neće željeti mijenjati boje režima. On će ostati sunitski, s većim pravima za šijite", rekao je Fadlallah.

Pročitajte više