Završena Wilton Park konferencija u Dubrovniku

Međunarodna konferencija "Nova jugoistočna Europa Sljedeće proširenje" u organizaciji Ministarstva europskih integracija i Wilton Parka, akademski neovisne agencije Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog kraljevstva završila je u subotu u Dubrovniku.

"Zadovoljna sam rezultatima neformalnog sastanka ministara europskih integracija i Wilton Park konferencijom", rekla je ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović dodavši kako svi sudionici iz jugoistočne Europe ističu da je integriranje prioritet njihove politike. To, drži ministrica, ulijeva izvjesni optimizam u pogledu budućnosti regije, ali riječi treba pretočiti u djela, te domaćoj javnosti objektivno i realistično izložiti što to podrazumijeva, odnosno koje to kriterije treba ispuniti, kakve reforme treba provesti i kakve će biti njihove posljedice.

Hrvatska se priprema uložiti veći napor u povećanje transparentnosti procesa na domaćoj sceni. Isto tako, poštujući prije svega individualni pristup utemeljen na postignućima svake zemlje pojedinačno, spremni smo aktivno pridonositi stabilnosti regije i pomoći našim susjedima prijenosom stečenog znanja i iskustava. Preuzimajući ulogu predvodnika u regiji, svjesni svoje odgovornosti, nastavit ćemo ovakve neformalne oblike suradnje i konzultacija s našim užim i širim susjedstvom, imajući u vidu da image zemlje utječe na image regije, ali i da image regije utječe na image zemlje, zaključila je hrvatska ministrica.

Ravnatelj Wilton Parka Colin Jennings ocijenio je da je konferencija bila uspješna te dodao kako je bilo vrlo zanimljivo čuti govore hrvatskog premijera Ive Sanadera, ministra vanjskih poslova Miomira Žužula i ministrice Grabar-Kitarović, koji su iznijeli viziju Hrvatske koja će odigrati vodeću ulogu u izgradnji nove jugoistočne Europe.

Wilton Park, rekao je Jennings, kao jedan od vodećih akademskih debatnih centara, spremno će pomagati Hrvatsku i ostale zemlje regije u izgradnji nove JIE."

Britanski ministar za Europu Denis MacShane, koji se nije mogao pridružiti zbog izbora za Europski parlament, u snimljenoj poruci prigodom održavanja Wilton Park konferencije poručio je: " U Britaniji vrlo optimistično gledamo na cijelu regiju, postignut je vidan napredak. Vidimo kako se zemlje pripremaju za ulazak u Europsku uniju. Pogled nam je usmjeren na Bugarsku i Rumunjsku, držimo palčeve da ćemo u sljedećih tjedan dana reći da i Hrvatskoj. To je signal ostatku regije da je europski put pravi put kako bi teškoće iz prošlosti i probleme vezane uz kriminal, korupciju i neučinkovitu upravu ostavili za sobom."

(Hina) xpp ysd

Pročitajte više