Završeno čišćenje Michelangelova Davida

ČIŠĆENJE  Michelangelova "Davida", koji se čuva u Akademijinoj galeriji u Firenzi, završeno je, izjavila je u ponedjeljak direktorica galerije Franca Falletti.

To remek-djelo, teško 5572 kilograma i visoko 5,17 metara, podvrgnuto je vrlo osjetljivom čišćenju destiliranom vodom, koje je započeto polovicom rujna 2003. godine.

Kip će odsad biti uključen u vrlo minuciozan program nadzora i održavanja, izrađen na temelju novih spoznaja stečenih tijekom dugotrajne restauracije.

Redovite provjere započet će nakon službene proslave kojom se obilježava 500 godina kipa, 8. rujna, rekli su Falletti i glavni ravnatelj firentinskih muzeja Antonio Paolucci. Program održavanja predviđa osam godišnjih pregleda i čišćenja od prašine.

Osim toga, ispitivanja će omogućiti redovitu provjeru stabilnosti Davida i pukotina na njegovim gležnjevima, na kojima nikada nije provedena restauracija.

Te su brazde nastale zbog naginjanja kipa prema naprijed dok je bio izlagan na otvorenom na Trgu della Signoria, od 1504. do 1873. godine.

(Hina) xbnš ydv

Pročitajte više