završeno natjecanje "Lovro pl. Matačić", pobjednik poljski dirigent M. Dworzynski

Mladi poljski dirigent Michal Dworzynski pobjednik je 3. međunarodnog natjecanja mladih dirigenata "Lovro pl. Matačić" koje je večeras završilo u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.

Pobjedniku, poljskom dirigentu M. Dworzynskom pripala je nagrada od pet tisuća eura, a druga nagrada od tri tisuće eura pripala je Dianu Tchobanovu iz Bugarske, dok je treću nagradu od 1500 eura osvojio Jakub Hruš iz Češke.

Mladi bugarski dirigent D. Tchobanov dobitnik je i posebne nagrade, nastupa s budimpeštanskim Koncertnim orkestrom u velikoj dvorani Muzičke akademije "Franz Liszt", najvećoj koncertnoj dvorani u Budimpešti.

Sponzor nagrada je Rotary Club Zagreb, a imena dobitnika priopćio je predsjednik Fonda "Lovro i Lilly Matačić", maestro Vladimir Benić.

Na natjecanju je sudjelovalo 14 kandidata, a njihove nastupe pratila je Zagrebačka filharmonija.

Predsjednik Međunarodnog ocjenjivačkog suda natjecanja, poznati hrvatski glazbenik Berislav Klobučar, koji dugi niz godina djeluje u inozemstvu, istaknuo je da je natjecanje okupilo vrhunske natjecatelje te je pohvalio i orkestar Zagrebačke filharmonije koji je pratio natjecanje.

Na programu večerašnjeg završnog koncerta bila su djela J. Brahmsa, R. Straussa i D. Šostakoviča.

(Hina) ta mć

Pročitajte više