Završila Ljetna škola filma Šipan 2008.

U PREDIVNOM ambijentu, pred više od 350 gledatelja, sinoć je završena peta jubilarna Ljetna škola filma Šipan 2008. Nakon desetodnevnog marljivog rada u radionicama mali šipanski filmaši konačno su došli na svoje i premijerno prikazali svoje uratke.

Prva po redu bila je fotografska radionica koja je svoju izložbu postavila već 11. kolovoza, a sinoć su zajedno s polaznicima ostalih radionica dobili zaslužene diplome i priznanja. Inače, radionicu je ove godine vodio poznati hrvatski modni fotograf i dizajner Željko Koprolčec. Vođeni njegovim stilom i mladi fotografi izložili su fotografije na kojima su prevladavale modne teme.

Idući su na redu bili polaznici animirane radionice. Njihova priča "Tulum za sve", ispričana jezikom animacije, o jednoj fešti u tipičnom dalmatinskom mjestu kao što je i Šipan, izvukla je širok osmjeh i zagrijala dlanove svih gledatelja. Zadovoljstvo i osmjeh nije krio ni Draško Ivezić, koji je u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom vodio radionicu.

Nakon animirane radionice na red su došli puno ozbiljniji dokumentaristi pod vodstvom makedonsko-slovenskog para Branda Ferroa i Petre Seliškar. Ova radionica ponudila je dva zanimljiva dokumentarca pod nazivom "Hear the silence". Jedan je priča o staroj Leli Stjepović, dok se drugi bavi aktualnim pričama o nedostatku sadržaja za mlade na Šipanu, odnosno problemima vezanim za Dom mladeži u Šipanskoj luci.

Kao i prijašnjih godina s posebnim nestrpljenjem čekao se film radionice igranog filma koja je pod vodstvom redatelja Zvonimira Jurića, scenarista Amira Kambera i montažera Nikole Bišćana ponovo ponudila izvanredan film. Ovaj put Šipance je oduševila akcijska komedija "Točno u podne", koja donosi sukob dvije bande na Šipanu. Posebna zanimljivost je da se taj sukob odvija točno u podne kada je po nekom nepisanom običaju cijeli Šipan na ručku i na ulicama nema nikoga. Dodatan štih filmovima dodala je glazba njemačkog jazz banda Die Pferde.

I dok su se mlađi uzrasti zabavljali i učili u radionicama, mještani Šipana i ljetni posjetitelji ovog otoka i sami su sudjelovali u kreativnoj atmosferi festivala, te uživali u filmovima koji se svake večeri puštali na velikom platnu u idiličnom ambijentu crkvice Sv. Antuna pod okriljem velike krošnje starog Platnja. Sam program ovogodišnjeg festivala bio je iznimno raznovrstan i svaka večer bila je zanimljiva na svoj način. Sve to prepoznala je i šipanska publika tako da je na najlošije posjećenoj projekciji bilo 80 gledatelja.

Dobroj atmosferi posebno su pridonijeli i gosti festivala. Tako svakako treba izdvojiti projekciju ovogodišnjeg pobjednika Pule po sudu gledatelja - Brešanov film "Nije kraj", koji je prikazan u prisustvu glumca Predraga Vušovića - Pređe. Iako je zbog obaveza na Ljetnim igrama stigao tek na kraj projekcije Pređo je svojim prisustvom oduševio Šipan.

Legenda hrvatskog filma redatelj Krsto Papić uz projekciju svog filma "Lisice" večer je učinio posebnom, diskutiravši sa publikom o samom filmu i o procesu snimanja filma. Gost Šipana bila je i mlada redateljica Sara Hribar koja je predstavila svoj kratki igrani film "Pusti me da spavam". Uz filmske projekcije za dobra glazbena događanja pobrinuli se se Ibrica Jusić i njemački jazz band Die Pferde koji su svirali tijekom projekcije finskog  nijemog filma "Juha", a svojom glazbom uveličali su i završnu večer.

Kino ispod Platnja već u petak ujutro prekrilo je lišće koje opada i pomalo nagovješćuje jesen. Znak je to i da je završila još jedna dobro pripremljena i organizirana Ljetna škola filma Šipan, a na voditeljima i organizatorima Miru Bronziću i Nilsu Neubertu ostaje okrenuti se već sada prema šestoj godini.

Pročitajte više