Završne riječi na suđenju Nevenki Tuđman

ZAVRŠNIM riječima državnog odvjetništva i obrane danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Nevenki Tuđman optuženoj da je koristeći se svojim društvenim položajem osiguravala posao svom poslovnom partneru Igoru Kneževiću, za što je navodno dobila oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Zastupnica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Marinka Orlić ustvrdila je da Nevenki Tuđman kao otegotnu okolnost treba uzeti "bezgraničnu gramzljivost i pljačkanje države u ratu, dok su mnogi njezini građani bili nezaposleni i grcali u bijedi".

Stoga je zatražila da se optuženici oduzme sva imovinska korist koju je, po optužnici, stekla koristeći se položajem kćeri prvoga hrvatskog predsjednika. Ustvrdila je i da je dio svjedoka, nekad visoko pozicioniranih osoba, lažno svjedočio.

Kazala je da je drugooptuženi Knežević potanko opisivao kako je Nevenki Tuđman isplaćivao proviziju te je prihvatio i svoju kaznenu odgovornost. Njegov su iskaz potvrdila dva njegova zaposlenika koji su opisali kako se novac dostavljao, a iako im Knežević nije rekao za što je taj novac, sami su zaključili da je to provizija, rekla je državna odvjetnica, koja je za Kneževića zatražila uvjetnu osudu.

Odvjetnik Nevenke Tuđman Ante Vukorepa zaključio je da se kažnjivo djelo korištenja društvenog položaja ne odnosi na kćer predsjednika države. Ustvrdio je da je Knežević više puta mijenjao iskaz te da je Nevenku Tuđman optužio kako bi se opravdao zbog utaje poreza.

"Kad je došlo takvo političko vrijeme, došao je na ideju da sebe vadi preko Nevenke Tuđman i za to iskoristio dva računa koji potječu od njihova legalnog poslovanja", kazao je Vukorepa.

Završne riječi nastavit će se i sutra, a presuda se očekuje sljedeći tjedan.

Pročitajte više