Zawahirijeva smrt je Bidenova politička pobjeda

Foto: EPA

NA NEKOLIKO sati prvi američki rat u 21. stoljeću - rat protiv terorizma - vratio se kako bi zasjenio geopolitički obračun koji će dominirati sljedećim desetljećima - sučeljavanje supersila s Kinom.

U prisjećanju na prethodno vanjskopolitičko razdoblje, SAD je jučer objavio da je u napadu bespilotnom letjelicom u Afganistanu ubio vođu Al Kaide Aymana al-Zawahirija, podmirujući jedan od posljednjih nepodmirenih dugova u osveti nakon napada 11. rujna 2001. godine, piše CNN.

Bidenovo obećanje o Afganistanu

Ubojstvo je američki predsjednik Joe Biden iskoristio kao potvrdu svog zavjeta da će spriječiti da ova ratom razorena južnoazijska zemlja ponovno postane sigurno utočište za teroriste, unatoč tome što je ondje prošle godine okončan najdulji američki rat. To bi moglo omogućiti trenutak stabilizacije kako se bliži godišnjica njegovog katastrofalnog povlačenja iz Afganistana, dajući zamah njegovom predsjedničkom mandatu nakon što su demokrati u Senatu prošli tjedan postigli dogovor o zakonima o klimi, energiji i zdravstvenoj skrbi.

Šire gledano, napad kojim se pozornost vraća na rat protiv terorizma, ali i koji koincidira s rastućim američkim napetostima s Pekingom, naglašava duboki zaokret u američkoj politici nacionalne sigurnosti.

Svojedobno je pronalaženje terorista koji su napadali Ameriku bilo organizacijsko načelo američkog pristupa svijetu. Dok su vijesti u ponedjeljak ukazale da je jedna misija obavljena, tinjajuće napetosti oko Tajvana pokazuju kako američka vlada sada gradi novi ustroj nacionalne sigurnosti kako bi se suočila s rastućom moći Kine.

Duboka simbolika

Postoji duboka simbolika u ubojstvu Zawahirija, egipatskog kirurga koji je postao radikalni islamski ideolog za kojim je SAD tragao godinama, čak i prije napada na New York i Washington 2001. godine.

FBI je optužio Zawahirija zbog njegove navodne uloge u bombaškom napadu na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, koji je najavio novo doba terorizma Al Kaide usmjerenog protiv Amerikanaca. Zawahiri je imao ključnu ulogu u bombaškom napadu na američki razarač USS Cole u Jemenu 2000. Niz američkih predsjednika obećavao je privesti vođe Bin Ladenove terorističke mreže pred lice pravde, a Biden je to i učinio.

"Pravda je sada zadovoljena. Ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Biden u ponedjeljak navečer s balkona koji gleda na južni travnjak Bijele kuće, obraćajući se naciji iz izolacije zbog covida-19.

Zawahiri je nanio golemu štetu SAD-u

Ako je Zawahiriju nedostajala karizma i mobilizirajuća snaga Bin Ladena, ubijenog u raciji mornaričke postrojbe SEAL u Pakistanu 2011., njegov utjecaj i organizacijski rad u Al Kaidi rezultirali su ogromnom štetom za SAD. Njegova smrt potvrđuje američke zavjete da će progoniti svoje neprijatelje do kraja svijeta.

"Ovo je umnogome bio očekivani nastavak operacije pronalaženja Bin Ladena", rekao je za CNN bivši direktor CIA-e i ministar obrane Leon Panetta. Dodao je da gubitak Zawahirija znači da Al Kaida više nema rukovodeću strukturu koja bi predstavljala prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama ili saveznicima.

Zawahirijeva smrt predstavlja značajan trenutak za Bidena i njegov klimavi predsjednički mandat. To bi moglo pomoći u uklanjanju bolnih sjećanja na kaotično američko povlačenje iz Afganistana prije godinu dana. Moglo bi pomoći Bidenovoj administraciji da preinači ono što će kasnije u kolovozu vjerojatno biti osuđujuća recenzija tog neuspjeha vanjske politike.

I što je još važnije, ovaj napad osnažuje Bidenovu tvrdnju da može ciljati američke neprijatelje u Afganistanu, s druge strane svijeta, što je dio njegovog argumenta da Amerika više ne treba držati velike kopnene postrojbe na stranim ratištima.

Upozorenje ostalim terorističkim skupinama

Iako Zawahiri nije bio u stanju obnoviti prijašnju moć Al Kaide nakon smrti Bin Ladena, okolnosti njegove smrti dolaze kao upozorenje ostalim terorističkim skupinama u Afganistanu i drugdje. Međutim, činjenica da je Zawahiri ubijen u napadu na zgradu u središtu Kabula izaziva zabrinutost da Afganistan, ponovno pod kontrolom talibana, opet pruža utočište Al Kaidi.

No, to također pokazuje da SAD ima obavještajne kapacitete u Afganistanu unatoč odlasku američkih diplomata, vojske i obavještajnih dužnosnika iz te zemlje prošle godine. Biden je izabrao optimističniji zaključak, tvrdeći da je operacija potvrdila njegovo obećanje kako neće dopustiti da Afganistan ponovno postane utočište terorista.

Predsjednici obično ne donose odluke o životu i smrti u nacionalnoj sigurnosti kako bi utjecali na vlastitu popularnost, većina njih to ne čini. Ali svi oni zbog svog položaja djeluju u političkom kontekstu. Nema sumnje da bi Biden mogao profitirati od svog položaja vrhovnog zapovjednika pojavljujući se na televiziji, izvještavajući Amerikance iz Bijele kuće o ubojstvu neprijatelja.

Važan tajming

Napad dronom u Kabulu dogodio se u trenutku kada su republikanci napali Bidena kao slabog i nesposobnog. Tijekom povlačenja SAD-a iz Afganistana, Bidenova reputacija čvrste ruke u vanjskoj politici pretrpjela je udarac jer su Amerikanci gledali prizore očajnih izbjeglica kako padaju u smrt iz američkih zrakoplova u odlasku, a američka vojska priznala je neuspjeli napad dronom u kojem je ubijeno 10 afganistanskih civila, među kojima i sedmero djece.

Međutim, također je malo vjerojatno da će vijesti od ponedjeljka promijeniti sudbinu demokrata na izborima za Kongres u studenom. Demokrati strahuju od velikog poraza zbog naznaka da bi gospodarstvo moglo uroniti u recesiju te pokrenuti višemjesečnu visoku inflaciju.

Vanjskopolitičke pobjede obično su prolazne, a uklanjanje vođa terorističkih skupina više ne donosi političku nagradu kao kada je tadašnji američki predsjednik George W. Bush profitirao u godinama nakon 11. rujna.

Potrajat će nekoliko dana da se u potpunosti otkrije kako je Zawahiri lociran i da se potvrde verzije događaja iz Bijele kuće. Administracije ponekad iznose pogrešne detalje ili izvučene iz konteksta. Bidenove tvrdnje da u napadu bespilotnim letjelicama nisu ubijeni civili još nisu potvrđene.

Rijedak trenutak jedinstva

U sve više polariziranoj američkoj naciji, ovo ubojstvo moglo bi pružiti rijedak trenutak jedinstva - čak i zbog godina koje su prošle od napada 11. rujna i relativno slabe reputacije Zawahirija masa nije zapjevala pred Bijelom kućom kao kada je ubijen Bin Laden.

Ipak, svako zadovoljstvo zbog ubojstva Zawahirija vjerojatno će uskoro biti nadmašeno važnijom i hitnijom američkom zagonetkom u inozemstvu - prijetećim sukobom oko Tajvana dok SAD vodi učinkovit rat iz drugog plana protiv Rusije u Ukrajini.

Američki i tajvanski dužnosnici rekli su kako se očekuje da će predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi prkositi sve bjesnijim upozorenjima iz Pekinga i posjetiti Taipei. Neki stručnjaci za vanjsku politiku strahuju da bi putovanje moglo izazvati kineski odgovor bez presedana.
Američki predsjednici jako dobro znaju - kada se jedna prijetnja nacionalnoj sigurnosti ugasi, sljedeća je već na horizontu.

Pročitajte više