Zbog američkih sankcija odgađa se proizvodnja ruskog aviona MC-21

Foto: EPA

SERIJSKA proizvodnja novog putničkog zrakoplova srednjeg dometa MC-21, bitnog za rusku aeronautičku industriju, odgađa se za godinu dana zbog američkih sankcija, objavio je danas vlasnik vojno-industrijskog konglomerata Rosteh.

"S obzirom na to da su Amerikanci prestali dobavljati kompozitne materijale, prešli smo na vlastite", rekao je Sergej Čemezov ruskim novinskim agencijama na forumu u Abu Dhabiju.

Serijska proizvodnja trebala bi stoga početi krajem 2020. umjesto krajem 2019., kako je bilo predviđeno.

MC-21 je u promet trebao biti pušten još prošle godine

Svoj prvi probni let MC-21 je izveo u svibnju 2017., a u prvi promet trebao je biti pušten krajem prošle godine, ali i taj je rok već bio pomaknut.

MC-21 trebao bi biti simbol preporoda ruske aeronautičke industrije nakon kaosa 90-ih godina.

Ambicija je konstruktora da MC-21 bude konkurencija najprodavanijim putničkim zrakoplovima, europskom Airbusu i američkom Boeingu, tipovima A320 i 737.

Sankcije su već izazvale zastoj u isporuci američkih dijelova

Sankcije koje od rujna pogađaju ruska poduzeća, a među njima je i tvrtka Aerokompozit, već su izazvale zastoj u isporuci pojedinih američkih dijelova namijenjenih ugradnji u krila aviona. 

U 2011. Rusija je pustila u promet Superjet 100, prvi civilni zrakoplov koncipiran nakon raspada Sovjetskog Saveza. Međutim, taj zrakoplov u koji su ugrađeni brojni zapadni dijelovi imao je ograničen uspjeh izvan Rusije.

Pročitajte više