Zbog bolesti prvooptuženog Ulemeka nastavak suđenja u četvrtak

SUĐENJE optuženima za ubojstvo premijera Zorana Đinđića pred Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala u srijedu je odgođeno, jer se prvooptuženi Milorad Ulemek (Luković) Legija, koji je trebao nastaviti s iznošenjem svoje obrane, požalio da je bolestan i da ima povišenu temperaturu te je nastavak suđenja zakazan za četvrtak.

Prvooptuženi Ulemek svoju je obranu počeo iznositi u ponedjeljak te je porekao sve navode optužnice koji ga terete za organizaciju atentata na premijera Đinđića 12. ožujka prošle godine. Ulemek je izjavio da nitko od pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, kojoj je bio zapovjednik, nije sudjelovao u atentatu, te je tvrdio da se cijelo vrijeme provedeno u bijegu, 14 mjeseci, skrivao u svojoj vlastitoj kući u Beogradu.

U srijedu je pred Specijalni sud u Beogradu došla skupina od tridesetak mladića odjevena u bijele majice sa slikom ruže, slične onoj koju prvooptuženi Ulemek ima istetoviranu na vratu, a među njima je bio i tzv. Kapetan Džo, koji je - nešto prije nego što se Ulemek 2. svibnja predao policiji - tabloidu "Kurir" dao intervju u kojem je najavio "povratak" JSO-a, tzv. Crvenih beretki, raspuštenih nakon ubojstva premijera. Prvooptuženog Milorada Lukovića Legiju upravo su po ruži istetoviranoj na vratu prepoznali neki svjedoci na Ibarskoj magistrali u listopadu 1999. godine, odmah nakon atentata na Vuka Draškovića, kada su poginula četvorica visokih dužnosnika Srpskog pokreta obnove.

Protiv Ulemeka je i u tom slučaju vođena istraga, ali se još ne zna da li će u tom slučaju protiv njega biti podignuta optužnica.

Prvooptuženi za ubojstvo premijera Đinđića je i prvooptuženi za ubojstvo srbijanskog predsjednika Ivana Stambolića, ubijenoga u kolovozu 2000. godine, čije je tijelo pronađeno prošle godine zakopano u jami s vapnom na Fruškoj gori, za trajanja policijske akcije "Sablja" provedene nakon ubojstva premijera Đinđića.

Pročitajte više