Zbog Brajše građani više vjeruju predsjedniku nego Crkvi

USPOREĐUJUĆI prošlogodišnje podatke s novodobivenim rezultatima istraživanja, vidi se da je povjerenje hrvatskih građana u Katoličku crkvu palo za velikih deset posto, te da građani više povjerenja sada ukazuju predsjedniku. 

Očito je kako je taj pad u izravnom odnosu s događanjima u domu Brezovica, pa čudi kako državni organi još uvijek nisu poduzeli relevantne korake.

Poznata je činjenica kako je kod građana u padu povjerenje prema svim institucijama, a sada je na prvom mjestu, prema navodima iz Večernjeg lista, predsjednik Republike.

Javnost bi vrlo vjerojatno zaboravila sva zla i slabosti oko Crkve, kad bi Brajša barem priznala krivnju, ili kad bi sama Crkva pokazala više suosjećajnosti prema žrtvama samog incidenta, na što je pozvao i sam kardinal Bozanić.

Pad povjerenja u Crkvu kao instituciju vrlo je značajan, te se takva poruka nikako ne bi smjela ignorirati. Dapače, ta je poruka prvenstveno važna jer traži od Crkve da na prvo mjesto stavi pravu žrtvu, a ne zaštitu vlastitog dobrog glasa.

Ipak, za očekivati je ukoliko se Crkveno vodstvo s situacijom suoči na ispravan način, da će ovi rezultati krenuti uzlaznom putanjom.

Budući da su se Crkva i Caritas kroz povijest zauzimali za slabe, odbačene i zlostavljane, mnogi građani nisu mogli vjerovati da se seksualno zlostavljanje hendikepirane djece moglo dogoditi upravo u Caritasovom domu, i to uz znanje pretpostavljenih. Spomenimo kako su ti pretpostavljeni, u ovom slučaju Jelena Brajša i Nino Žganec, imali potpunu zaštitu Katoličke crkve.

Šutnja crkvenih vjerodostojnika oko slučaja Brezovica također je utjecala na veće povjerenje ukazano predsjedniku, negoli Crkvi. Predsjednik je krivicu za ovakvo stanje, koje njemu ipak ide na ruku, prebacio i na državne institucije koje nisu ništa poduzimale, iako su imale ovlaštenja.

Najoštrije su osuđeni crkveni velikodostojnici koji su u svojim izjavama davali podršku Brajši, bez imalo brige za zlostavljanu djecu, kao da ona u cijeloj priči upoće nisu važna.

Čini nam se kako će Crkva u ovom slučaju teško vratiti ukazano povjerenje, barem dok se ne osude i kazne ova nadasve nehumana zlostavljanja.

Pročitajte više