Zbog bure oko fojbi odgoda susreta pomirenja triju predsjednika?

Zbog atmosfere koja se stvorila oko prve proslave talijanskog Dana sjećanja na esule vjerojatno neće doći do skorašnje realizacije susreta talijanskog, slovenskog i hrvatskog predsjednika na kojemu su trebala biti simbolički zatvorena traumatična poglavlja u odnosima triju naroda u prošlom stoljeću.

Kako u mariborskom listu "Večer" u subotu piše Stojan Spetič, talijanski političar i član slovenske zajednice u Trstu, čini se da će pod utjecajem "najnovije protuslovenske kampanje" u Italiji susret biti odgođen "za bolja vremena". Susret o kojem se već govorilo kao o susretu povijesnog pomirenja imao bi svoju težinu, ali ne po cijeni prodaje nacionalnog ponosa, piše Spetič.

"Odnosi Italije i Slovenije nisu onako idilični kako tvrde diplomatski izvori", navodi Spetič, a kao razlog za najnovije napetosti navodi u prvom redu atmosferu koja je u Italiji stvorena povodom Dana sjećanja na esule i u izjavama o fojbama.

Govoreći o problematici talijanskih žrtava i fojbi Spetič se poziva na izjavu talijanskog diplomata Bruna Bottaia koji je tvrdio da je između Beograda i Rima postojao dogovor da Jugoslavija neće tražiti izručenje više stotina Talijana koji su u vrijeme okupacije za vrijeme II. svjetskog rata počinili zločine, a da za uzvrat Italija neće dizati prašinu oko poratnih likvidacija koje su na području Trsta i Gorizije počinili partizani, u prvom redu OZNA i KNOJ. Italija se tog dogovora nije držala i zločine u vezi s fojbama stalno je preuveličavala i falsificirala, navodi Spetič.

Novinarka i zastupnica u Europskom parlamentu Mojca Drčar Murko u prilogu koji je s njene web-stranice prenio mariborski "Večer" tvrdi da se mit o "genocidu nad nedužnim Talijanima" u Istri zasniva na podacima njemačkih okupacijskih snaga u Istri. One su, navodi Drčar-Murko, nakon kapitulacije fašističke Italije 1943. ekshumirale tijela oko 300 vodećih predstavnika istarskog fašističkog pokreta koje su u u vrijeme svoje vladavine ubili istarski partizani. Nakon toga izdali su propagandne brošure na kojima je kasnije i talijanska desnica godinama gradila mit o navodnom etničkom čišćenju Istre i dokazivala da su ubijeni bili žrtve "slavokomunista" samo zato jer su bili Talijani. Murkova tvrdi da je još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u svojim novinarskim člancima upozoravala na opasnost talijanskog povijesnog revizionizma koji se tada pojavljivao pod "maskom traženja povijesne istine" i na koji je pristala i talijanska ljevica. Takve je pojave slovenska politika, navodi Mojca Drčar Murko, minorizirala i nije shvaćala kampanje oko fojbi kao prijeteću latentnu opasnost. Opravdanje slovenke politike za nereagiranje bila je uspostava "takozvanih" dobrih odnosa s Italijom, pa se nije diplomatski reagiralo na povijesne falsifikate, navodi Mojca Drčar Murko.

(Hina) xfl ysd

Pročitajte više