Zbog čovjeka u nehumanim uvjetima u Centar za socijalnu skrb stiže inspekcija

Foto: Index

ZBOG slučaja 61-godišnjaka s invaliditetom, koji je u Zagrebu živio u neljudskim uvjetima bez struje i vode te okružen smećem, u Centar za socijalnu skrb Zagreb upućena je inspekcija, potvrdili su iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je upoznato s navedenim slučajem, te je nadležna služba Ministarstva upućena u izvanredni upravni nadzor", odgovorili su na naš upit iz Ministarstva.

Ministarstvo: Svi trebaju surađivati i odraditi svoj dio

Muškarac se sada, kako nam kažu susjedi, nalazi na Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, a kasnije bi trebao biti smješten u udomiteljsku obitelj.

Upozoravamo da je snimka uznemirujuća

 

Iz Ministarstva naglašavaju da su u ovakvim slučajevima sva tijela dužna surađivati i odraditi svoj dio posla.

"Nesporno je da je u slučajevima kada osoba živi u neodgovarajućim stambenim uvjetima i na taj način pored sebe posredno svojim ponašanjem dovodi u potencijalnu opasnost i susjede, potrebna suradnja nadležnih tijela. To podrazumijeva prijavu o takvim saznanjima svim nadležnim tijelima, kako bi se u međusobnoj koordinaciji mogle pravovremeno poduzeti mjere i radnje iz njihovih nadležnosti u svrhu zaštite i dobrobiti prvenstveno te osobe, a onda i drugih osoba", pišu iz Ministarstva.

Napominju da se to odnosi na nadležnu policijsku postaju, obiteljskog liječnika te nadležni centar za socijalnu skrb, kao i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ako je ista nadležna za održavanje stambene zgrade.

Policija: Više puta smo obavijestili Centar za socijalnu skrb

Iz zagrebačke policije su za Index potvrdili da je "nakon svake zaprimljene dojave policija promptno reagirala i nakon uočene nesposobnosti samostalne brige o sebi te uočenih socijalno neprihvatljivih uvjeta stanovanja poduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti".

Kažu i da su u tri navrata policajci pozvali i Hitnu medicinsku pomoć, koja je na kraju prije tri dana muškarca smjestila u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Svaki put su, kažu, obavijestili i Centar za socijalnu skrb.

"Policijski su službenici nakon svakog postupanja obavijestili Centar za socijalnu skrb, a ujedno je započet i postupak reguliranja prebivališta osobe", piše u odgovoru policije.

Kako smo već objavili, Index je u posjedu e-mailova koji dokazuju da je Centar za socijalnu skrb bio o tom slučaju obaviješten još u lipnju, a potom i u srpnju.

Susjedi muškarca u mailovima navode da on, uz fizičke, ima i psihičke probleme te da mu je stanje sve lošije. Kako su nam ispričali susjedi, 61-godišnjak se sada nalazi na Klinici za psihijatriju Sveti Ivan. Kasnije bi trebao biti smješten u udomiteljsku obitelj, naveli su.

Susjedi u lipnju obavijestili Centar za socijalnu skrb, opet im se javili u srpnju

Mailovi koje je Index dobio pokazuju da su susjedi muškarca 20. lipnja poslali mail na dvije adrese Centra za socijalnu skrb, podružnicama u Susedgradu i Novom Zagrebu. Isti su mail tih dana proslijedili i zagrebačkoj policiji.

Susjedi su 11. srpnja ponovno poslali mail na adrese Centra za socijalnu skrb. U njemu navode da se ništa nije poduzelo u vezi s njihovim prvim upozorenjem iz lipnja.

Susjedi su napisali da se bliži vrijeme godišnjih odmora te da se brinu o tome tko će njihovom susjedu s invaliditetom donositi hranu. U mailu su priložili i fotografiju susjeda kako bi Centar vidio da čovjek izgleda zanemareno.

"Zaista je suludo da ga mi susjedi hranimo i strepimo nad njim", napisali su u mailu iz srpnja.

U srpnju je Gradski ured obavijestio ravnateljicu Centra Tatjanu Štritof

Nakon što je muškarčeva obiteljska liječnica kontaktirala Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dobila je odgovor voditeljice Odjela za socijalnu skrb Snježane Puškadije.

Puškadija je doktorici odgovorila da Gradski ured za socijalnu zaštitu nije nadležan za to pitanje, ali da su o problemu njezinog pacijenta obavijestili Centar za socijalnu skrb Zagreb.

Iz mailova koje smo dobili vidi se da je Snježana Puškadija 5. srpnja poslala mail ravnateljici Centra za socijalnu skrb Tatjani Štritof.

U mailu je ravnateljicu obavijestila o slučaju i molila da Centar sukladno svojoj nadležnosti poduzme radnje kako bi se pomoglo 61-godišnjaku i kako bi mu se eventualno pružila adekvatna skrb.

Usprkos svemu tome, Centar za socijalnu skrb tvrdi da s ovim zastrašujućim slučajem nije bio upoznat sve dok priča nije objavljena u medijima.

Pročitajte više